Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Маргарита Бакрачева
Доц. Маргарита Бакрачева

Опасно е да се фиксираме върху миналото и грешките

На всеки 10 г. човек преминава през криза на възрастта. Тя е етап и никой не може да я избегне. Но може да се превърне в проблем, казва психоложката доц. Маргарита Бакрачева.

Първата криза е на 25-30 г. Тогава залагаш на кариерата, търсиш партньор, създаваш семейство. “Жените около 30, независимо дали имат кариера, семейство, брак, деца, преживяват един и същи проблем - да излязат от света на девойките и да влязат в ранната зрялост. Това е шок за тях, свързан е не толкова с външността, колкото с преценката дали са взели точното решение. Изпадат в минорни настроения, обръщат повече внимание на грешките и на пропуснатото.”

Около 40-те пък правят равносметки какво са постигнали, дали са удовлетворени. Трудните моменти са при връщане в миналото. Опасно е човек да се фиксира върху него и грешките си. Това му пречи да мисли за бъдещето, казва доц. Бакрачева.

Симптомите са неудовлетвореност от това, което има, и от постигнатото. Струва му се, че животът е минал, обезсърчава се и се потиска. Това отшумява бързо.

Човек преживява микро- и макротравми. Силно травмиращите събития са редки, но микротравми има всеки ден – някой някого обижда, приятел отказва помощ, шефът не те оценява. А във всекидневието си човек е разумен, гледа да не показва слабост или вълнение, прави се на силен, владее се. Това се трупа в подсъзнанието и сутрин той се буди потиснат, с лошо настроение и недоумява защо е така. Причината са емоциите, потискани през деня. В един момент този емоционален “товар” се излива.

Кариерата и личностното развитие

са еднакво важни и за двата пола

Ако жената първо се отдаде на семейството и децата, идва момент, когато има потребност да прави кариера. И обратно – колкото и да е напред в кариерата, потребността от деца и семейство рано или късно се появява.

Около 40-те хората се стъписват от бръчките, побелелите коси, излишните килограми. Заради това някои жени в зряла възраст започват да се обличат в ярки и тесни дрехи и да слагат силен грим, а мъжете - да боядисват косите си. Други се утешават с активно спортуване, грижи за тялото, които ги зареждат със самочувствие. При жените кризите се провокират и от хормонални промени. Мъжете пък флиртуват с по-млади жени и това е техният начин да заявят, че още стават, да се убедят, че още са харесвани. И двата пола залагат на нещо външно, което да им послужи като патерица да преживеят този период.

При психическа нестабилност негативните емоции пораждат здравословни проблеми. Леките са безсъние, тревожност, умора, вялост. Но ако траят дълго, отслабва имунитетът и човек става податлив на болести. Проблемът е, че обратният процес не е толкова бърз. Ако здравето вече е увредено, по-бавно ще се възстанови с положителна настройка и оптимизъм.

Всяка криза има и добра страна, успокоява доц. Бакрачева. Смятаме, че не можем да променим света, да получим нечия любов или по-добра работа. Но можем да променим начина, по който възприемаме нещата. Ако сме наранени след раздяла и работата не ни е по вкуса, вместо да излъчваме песимизъм, може да потърсим нови възможности. Губим едно, за да получим друго, нещата са по-лесни, отколкото изглеждат - това е позитивният поглед.

Депресивните симптоми нерядко

съпровождат възрастовите кризи,

но не бива да ни тревожат. Чувстваме се отпаднали, потиснати, не можем да спим, губим апетит. Обикновено те изчезват за около месец. Ако обаче и след това нищо не ни радва, не усещаме вкуса на храната, трудно ставаме сутрин, това може да е по-сериозна форма на депресия, която се повлиява от медикаменти. Полезно е да си намерим и занимание, с което по-лесно да се измъкнем от нея, за да разбере нашето подсъзнание, че ние ръководим живота си.

Жените покрай грижите за семейството все нямат време и се пренебрегват. Нека поставят себе си в центъра. Да се питат дали вършат нещо насила. Когато фокусът е върху нас, избягваме понижаването на себеоценката.

Работата, хобито, грижите за дете или близък спасяват от кризата. Бездействието я задълбочава. Ако сте твърде ангажирани и потискате емоциите, желанията, мечтите си, също може да изпаднете в криза. “Удовлетвореността от живота и щастието са различни неща. Наша анкета доказа, че дребни неща правят хората щастливи. Нито един от анкетираните не бе посочил, че парите и кариерата му носят щастие. На първо място беше поставено здравето, следваха любов, приятели, пътуване, усмивки, партньор. Нещастни ни правят нашите очаквания за утрешния ден, които не се сбъдват.”