Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За света той доскоро беше познат като най-яростната опозиция на руската власт. Наричаха го "последният герой на руската опозиция", докато не се превърна в "човекът, от когото Путин се страхува най-много".

Алексей Навални започва своята борба с властта като в екшън филм - внедрява се там, където олигарсите и всички хора в Русия, имащи пари, се чувстват най-добре - в сделките с нефт и газ.

Опозиционерът купува акции в няколко водещи компании и така си осигурява достъп до всички документи, които са му нужни да изобличи мръсните сделки на олигарсите и властта. Навални използва социалните мрежи, за да публикува доказателствата за измами. Така създава и своя Фонд за борба с корупцията, който финансира проектите си само с дарения. Разбира се, със строго правило - парите, които фондът получава, винаги да са публични. Анонимни финансирания опозиционерът не приема.

Благодарение на него той разкрива не само скандални машинации в средите

на руския елит, но и схемите, в които участват главни прокурор Чайка и министър-претседателят Медведев, превръщайки се в причината за разгара на най-големите протести в Русия досега.

Завършил право, Навални неведнъж сам изявява желанието си да влезе във властта. Именно поради това разкритията му често са категоризирани като "политически манипулации". През 2013 г. се кандидатира за кмет на Москва, ала остава втори с 27% от гласовете.

Същата година, за да му бъде попречено да участва в предстоящи битки за престол, Навални бе осъден за икономически престъпления.

Според обвинението той е присвоил 500 000 долара от фирма за дървесина, а наказанието му е пет години затвор. През 2016 г. обаче Европейският съд за правата на човека определи процеса като "предубеден" и прие, че Навални и другият обвиняем по делото са били лишени от правото на обективен съдебен процес. Тогава той прави едно сериозно обещание - през 2018 г. да се кандидатира за президент дори и руското законодателство да не му го позволи.

Алексей Навални е опозиционерът, който кара Кремъл да трепери. Много като него обаче подозрително са изгубили живота си. Борис Немцов съвсем наскоро бе убит само на крачка от двореца на Путин. А Владимир Кара Мурза бе отровен за втори път, отново неуспешно. За Навални обаче все още решение не е намерено. Той няколко пъти влиза в затвора, но опити за покушение срещу него все още не са правени, освен почти постоянното му висене по руските затвори.

След протестите от последните седмици Алексей бе задържан за 15 дни заедно с десетки протестиращи и бе обвинен, че не е получил разрешение за провеждането на митинга. Това, което всъщност се случва, е, че властта така и не отговаря на Навални с "да" или "не", а запазва дълбоко мълчание. Акт, който се възприема от протестърите като мълчаливо съгласие.

В собствения си блог борецът за справедливост публикува, че полицията без причина е решила да обискира сградата на "Фонда за борба с корупцията". И не само - 13 членове на фонда на Навални също са изправени пред съда за отказ да се подчинят на полицията.

И въпреки всичко, опозиционерът така и не загуби своя дух за борба.

"Дойде време да захвърлим веригите", заяви в послание, изпратено от затвора, Алексей, "Ние не сме добитък, не сме роби. Имаме глас, както и силата да го защитаваме", казва той още в обръщението си, прочетено от негов колега на протест в Москва.