Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Притежава вила, 30 пъти по-голяма от Червения площад

Охраната му се крие в храстите, докато той пие кафе в малко село

Кремъл категорично заявява: Единственото доказателство е, че “носи розови кецове”

"Колко грешахме всички. Дмитрий Медведев не е запален по джаджи, а по парите и елитни имоти - дворци, резиденции, родови имения, яхти и винени изби в Русия и чужбина. Ще ви покажем реалните владения на Медведев и ще се убедите, че това е един от най-богатите хора в страната и един от най-корумпираните чиновници."

С тези думи Алексей Навални започва своя документален филм "Он нам не Димон", в който разкрива схемите, които върти руският министър- председател Медведев, за да се сдобива с огромни имоти и земи.

Всичко започва, когато през 2014 г. Anonymous international хакват телефона на Дмитрий, или както всички го наричат, Димон. Тогава на бял свят излиза личната кореспонденция на Медведев, която на пръв поглед не изглежда нищо особено - няколко лични снимки и поръчки.

Но едни най-обикновени маратонки и ризи издават корупционните сделки на бившия президент и настоящ премиер на Русия.

Той поръчва дрехите чрез посредник - Владимир Дяченко. Човек, собственик на строителни компании, който в свои интервюта категорично е заявявал, че няма нищо общо с Медведев и дори не го познава. В продължение на три месеца бившият президент се сдобива 73 тениски, 20 чифта обувки и 30 чифта бански, а после се появява с тях на публични места. Благодарение на това Фондът за борба с корупцията разнищва цялата схема.

Владимир Дяченко не само снабдява Медведев с

нови одежди,

но се занимава с управлението и грижата за всички онези имоти, които бившият президент не би трябвало да има. А кои са те?

Още през 2016-а става ясно, че бившият президент разполага с огромна вила в Ивановска област, Подмосковието, разположена на почти 80 декара земя в град Пльос. Имение, по-голямо по площ от Кремъл близо три пъти и 30 пъти по-обширно от Червения площад. Във въздушното пространство над нея е забранено да се лети, а самата къща се охранява от Федералната служба за сигурност.

В село Знаменское пък се е сгушил друг дом на 4,3 хектара земя на стойност 5 млрд. рубли (около 80 млн. евро).

Любителят на вино Медведев се е подсигурил и с цели два лозови масива, като единият от тях е на брега на Черно море, а другият - в слънчева Тоскана, Италия. Всички тези имоти, а и още много са свързани с едни и същи хора и фиктивни благотворителни организации. Зад някои от тях стоят и руски олигарси.

Според Навални на фондациите, свързани с Медведев, са преведени най-малко 70 млрд. рубли (близо 1,2 млрд. евро) в пари и имущество. По документи тези резиденции се управляват от благотворителни организации, които обаче са с особен статут - помагат само на едно семейство. Това на Медведев.

Тези организации получават "дарения" от най-богатите руснаци, включително Алишер Усманов, който притежава акции във "Фейсбук" и "Мегафон" и като всеки самоуважаващ се олигарх също е собственик на футболен гигант - английския "Арсенал".

Усманов е така добър да дари на организацията на Медведев, или по-скоро да подкупи бившия държавен глава, разкошна сграда за 5 млрд. рубли.

В схемите участват и големите олигарси Леонид Михелсон и Леонид Симановски, които подпомагат организацията "Дар" с 33 млрд. рубли.

Може би именно те са послужили на Медведев да построи тайния си агрокомплекс в Мансурово. За него обществото в Русия може и да не знае, но жителите на малкото село със сигурност са запознати. Пред камерата на Фонда за борба с корупцията те разказват как всяка година Медведев си почивал там и често посещавал местното кафе, докато охраната му се криела из храстите.

Бившият президент често посещава и дома за посрещане на официални гости "Псехако". Това е разкошна зимна резиденция в планините недалеч от Красная поляна. Тя е била построена за олимпийците в Сочи, ала така и не е видяла жив олимпиец, а само политици.

Фондация "Дар" е също така собственик на шест апартамента в бивш замък в Санкт Петербург. Общата стойност на тези жилища е 1 милиард рубли (16,2 милиона евро), а Медведев често се вози на скъпи яхти, които също се оказват негово притежание. Всички тези имоти екипът на Алексей Навални успява да заснеме с дрон, тъй като достъпът до тях е напълно забранен.

Какво обаче свързва всичко това?

Мрежата от благотворителни организации, дарения и замесени хора е толкова заплетена, че на Алексей Навални му отнема три месеца да систематизира всичко, но в основата на всяка една сделка стои само едно име - Иля Елисеев.

Елисеев не просто е член на борда на директорите на една от най-големите руски банки - Газпромбанк, но и съученик на Медведев. А той заедно с още бивши колеги на министър-претседателя от университета е собственик на абсолютно всички организации, свързани с благотворителността на Медведев.

"Истинският собственик на активите е почти невъзможно да бъде открит, тъй като се водят на благотворителни фондации и следователно не принадлежат на никого", отбелязва фонда на Навални.

Медведев също като останалите властимащи с тайни имоти допуска едни и същи грешки.

Той декларира като свое притежание само един "скромен" апартамент от 367,8 кв. м, а жена му – две паркоместа. Двамата са притежатели и на три автомобила. Той - на ГАЗ-20 и ГАЗ-21, а жена му Светлана - има "фолксваген "Голф".

И докато глупостта на съпругите на останалите е причината тайните им имоти да бъдат разкрити, то в случая Медведев сам си е виновен сам. Всички тези твърдения на Фонда за борба с корупцията биха били безпочвени, ако инстаграм и снимките в него не потвърждаваха, че поне веднъж в годината премиерът посещава тези резиденции и се вози на скъпите яхти. Разследващите определят социалните мрежи на Медведев като любим източник на факти. Благодарение на своя дрон те съпоставят гледки от вилите с кадри от инстаграм профила на Медведев.

Така една определена лампа, снимана периодично покрита със сняг по време на няколко зими, доказва, че резиденцията в Сочи е наистина често посещавана от Медведев.

Изглежда, социалните мрежи се превръщат в най-големия враг на корумпираните руски управници. А как Кремъл коментира обвиненията на Навални? Категорично ги пренебрегна, отказвайки дори да погледне доклада, който опозиционерът е готов да им предостави. А аргументът им бе простичък: "Обвиненията на Навални се свеждат до факта, че "Медведев носи розови кецове".