Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руското “Уикилийкс”: Путин е най-заможният човек на земята.

Мистериозно убийство стои в сянката на бившия главен прокурор на Русия.

Баровски съпруги издават скритите имоти на мъжете си.

От Владивосток до Санкт Петербург - протести обхванаха цяла Русия. В Москва недоволните бяха около 25 хил. според полицията и близо три пъти повече по данни на организаторите, превръщайки акцията в най-масовата от години. А причината бе, че руският народ отказа да си затваря очите за корупцията по високите етажи на властта и осъзна, че зад всеки политик в Русия стоят поне един олигарх и мрежа от крупни сделки.

"Ние обявяваме война на корупцията и знаем кой е нашият враг", заявява премиерът Медведев в една от своите речи, ала всъщност именно той и неговата мрежа от тайни имоти са в основата на недоволството.

Бившият руски президент е декларирал скромно жилище и няколко автомобила като свое притежание. Това, което показна проучване на Фонда за борба с корупцията, обаче е съвсем друго. Вила, с земя 30 пъти по-голяма от Червения площад, скрито имение в Сочи, където нито един олимпиец не е стъпвал, слънчеви лозя в Тоскана, придружени с къща с 30 стаи, няколко яхти и още много бляскави имоти са притежание на Медведев. Всичко това благодарение на фалшиви благотворителни организации, подставени лица и много добри приятелства с руските олигарси.

Дмитрий далеч не е първият, нито пък последният, който се е възползвал от облагите на властта. Дори самите руснаци знаят, че политиката и корупцията в страната им вървят ръка за ръка.

Самият Путин и богатството му открай време също хвърлят в смут противниците, а дори и привържениците му. Дали Владимир Путин е най-богатият мъж на земята е въпрос, на който може да се отговори само с догадки.

Според разследване на руското уикилийкс Кремъл е вземал пари от супербогатите, които си мислели, че дават за здравеопазване. Всъщност средствата са отивали само в помощ на строителството на палат за Путин на брега на Черно море. Сградата струвала 1 милиард долара.

Настоящият руски президент е декларирал едва два апартамента, няколко автомобила и състояние в размер на 119 хил. долара. Истинското богатство на Путин според политическия анализатор Станислав Белковски възлиза на 40 милиарда долара, което превръща главата на Кремъл не просто в най-богатия човек в Европа, но и в света.

Към това, което Путин не е споменал в данъчната си декларация, спадат още притежание на акции в някои от най-големите компании за търговия с нефт и яхта, подарък лично от собственика на футболния гигант "Челси" Роман Абрамович. Дмитрий Скарга, който управлява държавната корабна компания "Совкомфлот", твърди, че именно той е ръководил прехвърлянето на яхта за 35 млн. долара на президента. 57-метровата "Олимпия" е била прехвърлена от офшорна компания, а веднага след това започва изработването на секретни доклади за експлоатационните разходи на плавателния съд.

Абрамович далеч не е единственият богаташ, скрит зад гърба на Путин.

Владимир стриктно следва правилото, че най-добрият приятел на руската власт е олигархът.

Бизнесменът Сергей Пугачов, който помага на Путин да заеме президентското място, твърди, че още от самото начало главата на Кремъл е бил добре подплатен с пари и дори не се стараел да го прикрие.

Естествено, от решаващо значение за олигарсите са лични връзки в правителството. Последните изследвания показват: почти 65% от руските милиардери дължат богатството си на политически връзки, но и голяма част от политиците, дължат властта си на олигарсите. Степента на мощност на бизнесмените обаче не се ограничават до контролиране на нефт, газ или медийни гиганти. Някои от тях, упражняват влияние върху руската политика, превръщайки фигури тип цар-мейкър сами по себе си.

Най-забележителният пример на последната е Борис Березовски, виден математик, превърнал се в бизнесмен и политик, който безспорно бе един най-влиятелните брокери от края на 90-те години. Той до голяма степен е отговорен за появата на Владимир Путин. Березовски, чието име бе очернено от постоянни скандали, сенчести сделки, както и гранични незаконни дейности, контролираше няколко медии, включително ОРТ, един от най-гледаните телевизионни канали в Русия (сега известен като Първи канал). Той умело използваше медийната си власт, за да формира руската политика чрез изграждане и събаряне на обществени фигури благодарение на изкуствено създадени скандали или замъгляване на кампании.

Алексей Навални, човекът, разкрил сделките на Медведев, изобличава и още една видна руска фигура - главния прокурор Юрий Чайка.

Разчитайки на своята позиция, прокурорът използвал натиск за превземане на стратегически предприятия. И не само това. В биографията му според Навални са включени още мистериозни убийства, печелене без конкуренция на държавни поръчки за милиарди рубли и делово партньорство с една от най-скандалните организирани престъпни групировки в страната, са изводите в доклада.

Чайка печели първия си милион на 23 години, превземайки с помощта на връзките и позицията на баща си в района на Иркутск стратегическо държавно предприятие за корабоплаване по река Лена и Северния ледовит океан. Около този случай витае и мистериозното убийство, което така и не е разследвано.

Следват години, в които Чайка повтаря многократно схемата си. Печели контрола над различни предприятия на безценица, обещавайки на чиновниците си да получат имунитет от преследване и издигане в кариерата.

Синовете на прокурора също са милионери. От 25-годишна възраст Игор Чайка редовно печели държавни поръчки в цялата страна и заедно с по-големия си брат Артьом Чайка контролира десетки хиляди декари земя, пясъчни и солни кариери, заводи за бетон и строителни материали.

Артьом пък си пада по охолния живот. Той използва средствата си за финансиране на хотел "Помергранате" в Гърция, като заедно с него собственик е и Олга Лопатина - съпруга на зам.-главния прокурор на Русия и дясна ръка на Юрий Чайка Генадий Лопатин. Заедно с хотела Артьом разполага и с вила за 2,5 милиона евро в Швейцария.

Твърди се, че всичко това не е било тайна за никого във властта, но и до ден днешен Чайка отрича своите далавери.

За разлика от други олигарси Чайка поне са сплотено семейство, което не издава тайното си богатство чрез фейсбук и инстаграм снимки. Не така стои обаче въпросът със сивия кардинал - президентския съветник Владислав Сурков, известен още като "създателя на путинизма".

Години наред той се опитва да скрие двата огромни имота, които семейството притежава само на 15 км от Москва. Но социалните мрежи не му прощават. Собствената му съпруга, която обича да се хвали с охолния си живот, а и гостите му публикуват множество снимки на имотите във фейсбук. И ето как Сурков е разкрит. И той като своите колеги е посочил, че официалният годишен доход на семейството е около 17 млн. рубли (близо 300 000 долара).

Ала разследващите не се хващат на лъжата, тъй като тези пари са съвсем недостатъчни, за да живее семейството охолно или да си позволи пътуване до Дубай с частен самолет.

Коя е "Принцеса Олга" и как става известна, четете в хартиеното издание