Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Оригинална система за етикетиране, която да улесни потребителите в разпознаването на безопасните храни, се очаква да влезе в сила до няколко месеца, заяви председателят на асоциация “Активни потребители” Богомил Николов. Чрез ясно обозначение всеки човек по-бързо ще е в състояние да разбере основното съдържание на захар, сол и мазнини.

За момента шест световни хранителни компании разработват предложението, което може да се окаже изключително полезно за потребителите, уморени да четат и най-дребния шрифт на всеки етикет. Практиката е масова в страни като Ирландия и Англия, но не е въведена все още задължително за страните от Европейския съюз, въпреки че такова предложение бе отправено още през 2010 г. Тогава то не получи достатъчна подкрепа в Европейския парламент и бе отхвърлено с довода, че системата е прекалено опростена. Въпреки това асоциации продължиха да настояват за нейното въвеждане и тя бе приета в някои търговски вериги в различни страни. Идеята й е, ако съответната съставка – захар, сол, мазнини, наситени мазнини, е в по-ниско количество спрямо дневните нужди на човешкия организъм от нея, да е оцветена в зелено. Средното съдържание да се отбелязва в жълто или оранжево, а високото - в червено.

Зелена светлина за мазнини ще ориентира, че продуктът е с ниско съдържание на мазнини. А това означава за 100 г да съдържа под 3 г мазнини и под 1,5 грама наситени мазнини. Зелен етикет за сол показва съдържание под 0,3 г натрий за 100 г. А зелен стикер за захар – че продуктът съдържа под 5 г на 100 г. Тези стойности и в момента могат да се намерят на етикетите на храните, но често са изписани с дребен шрифт, дадени са в различни мерни единици и потребителят трябва да знае таблиците наизуст, за да се ориентира. Объркващо е също, че понякога в съдържанието количествата се дават за целия продукт, а понякога за 100 г, така преди да определи дали е полезен или не, консуматорът трябва сам да пресмята количеството за 100 г. В други случаи количеството на захарите и солта е отбелязано в милиграмове и е необходимо да бъдат превръщани в грамове, за да се ориентира човек.

Всички тези уловки показват до каква степен системата светофар ще улесни консуматорите, които няма да трябва да четат всички таблици, да събират грамове и да пресмятат общо дневно количество. Зеленият знак за съдържание на захар, сол и мазнини лесно и бързо ще ги ориентира кои храни са безопасни.

Жълтият цвят пък ще показва съдържание за 100 г продукт: от 3 до 17,5 г мазнини, от 1,5 до 5 г наситени мазнини, от 5 до 22,5 г захар и от 0,3 до 1,5 г сол. Обозначение в червено ще е знак за високо съдържание, за което се смята за 100 г продукт над 1,5 г сол, над 22,5 г захар, над 17,5 г мазнини, над 5 г наситени мазнини.

Все пак различни потребителски асоциации са притеснени от факта, че предложението за въвеждане на системата идва от големи компании производители. Същите, които преди това се бореха срещу този тип етикетиране. Възможно е това отново да крие уловки, предупреждава Богомил Николов. Той сподели в предаването “Здравей, България”:

Звучи прекалено хубаво, за да е вярно. Преди основната им съпротива беше заради това, че ако на едно вкусно сирене стои червена светлина заради високо съдържание на мазнини, хората ще спрат да го консумират масово. Същото ще е и с безалкохолните, на които винаги захарта ще е в червено. Оказва се, че от компаниите са решили да настояват за обявяването на тези стойности на порция и за намаляване на порциите. Сега обявиха, че основните виновници за наднорменото тегло всъщност са прекалено големите порции. Разбира се, в момента само гадаем, защото няма конкретно одобрено предложение. Но смятаме, че те ще започнат да обозначават съдържание не на 100 г, както е в момента, а ще го представят на порция, и то на смалена порция. Така калкулацията ще стане различна и стойностите, които иначе биха светели в червено, ще светят в зелено или жълто. Ние смятаме, че това ще е погрешна посока. Подкрепяме идеята за етикетиране по този начин, но да бъде направено като хората. Както в момента се прави в Англия или Ирландия – за 100 г и ясно да може да се проследи дали продуктът е с ниски или високи стойности на захар, сол и мазнини.”

Как тази система ще помогне в борбата със затлъстяването, четете в хартиеното издание на "168 часа".