Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дейвид Рокфелер СНИМКИ: РОЙТЕРС
Дейвид Рокфелер СНИМКИ: РОЙТЕРС

Легендарният банкер беше най-възрастният милиардер в света

Дейвид Рокфелер, легендарният американски милиардер, банкер и филантроп, почина на 101 г. Той издъхна в съня си в понеделник в имението Покантико хилс, щата Ню Йорк, обитавано от 4 генерации Рокфелерови.

Бизнесменът бе последният от своето поколение легендарни магнати на САЩ.

Роден в Манхатън на 12 юни 1915 г., Дейвид бе най-младият от 6-те деца на Джон Рокфелер младши. Той бе и внук на нефтения барон и първи в историята на САЩ и света доларов милиардер - съоснователя на “Стандарт ойл” Джон Рокфелер. По-големият му брат Нелсън Рокфелер бе кандидат за Белия дом, вицепрезидент на Джералд Форд и губернатор на щата Ню Йорк.

Дейвид отхвърли предложения за министър на финансите от Картър и Никсън. Спечели обаче власт и световно влияние, без да се цели в политически постове. Сред големите му постижения бе проектът, който прерасна в изграждането на Световния търговски център в Ню Йорк.

Финансистът контролираше Чейз Манхатън банк десетилетия и имаше голямо влияние в света като символ на щатския капитализъм. “Американският капитализъм е донесъл повече облаги на повече хора от която и да е друга система в историята в която и да е част на света”, проповядваше той.

След смъртта на братята му Дейвид стана пазител на семейното богатство, управляваше удивителни имоти и милиарди в банки. Петимата му братя и сестри са починали отдавна, а миналата година милиардерът погреба едно от децата си след самолетна катастрофа.

Дърпаше конците на мрежа от фамилни делови начинания и интереси в бизнеса и филантропията - от опазването на околната среда до изкуството, припомня АП. Той бе от последното поколение Рокфелерови, където малко хора наследиха огромни фамилни пари. Следващата генерация наследници, наричана “братовчедите”, е доста по-многолюдна, отбелязва “Фокс нюз”, намеквайки, че

милиардите, които Дейвид

управляваше, ще се

разпилеят по

много роднини

Чейз Манхатън банк бе широко известна като рокфелеровата банка, въпреки че семейството никога не е притежавало над 5% от дяловете ѝ. Но като неин председател и главен изпълнителен директор през 70-те г. г-н Рокфелер разшири дейността ѝ зад граница и й спечели прозвището "банката на Дейвид", пише в. "Ню Йорк таймс". През 1981 г. се пенсионира на 65 г.

Днес Rockefeller Financial Services управлява активи в размер на 34 млрд. долара. Сред тях са нефтено-газовата група Vallares, дял в Johnson&Johnson, Dell, Procter&Gamble и Oracle. Повечето от акциите на тези компании принадлежат на семейството. Но личното състояние на Дейвид Рокфелер по версията на сп. “Форбс” се оценява едва на 2,5 милиарда долара. Той никога не обяви публично колко данъци плаща и колко пари има.

Рокфелер израства в разкош и лукс сред висшия елит на Източния бряг на САЩ, но

го възпитават

сурово и

спартански

Децата във фамилията получават по 25 цента на ден, като част от тях трябва да заделят за благотворителност.

През 1936 г. Дейвид се дипломира от “Харвард”, а после става най-големият му дарител. Получава степен доктор на икономическите науки от университета на Чикаго.

Банкерът бе шампион по пътувания - посети над 100 държави и се срещна с над 200 чуждестранни лидери. Пазеше списък със 150 000 имена на влиятелни хора, с които е разговарял.

Отдаден адвокат на американските интереси и на собствената си банка, той бе посрещан като държавен глава в много столици. Срещна се с Леонид Брежнев, Фидел Кастро, Ануар Садат, Джоу Енлай. В края на 90-те си години продължава да пътува из Европа.

Филантропията на Рокфелер бе пословична, както и артколекцията му от 15 000 картини, много от които - световни шедьоври. Някои красят офисите в Рокфелер център в Манхатън. На своята 100-годишнина през 2015 г. магнатът дари 1000 акра земя на националния парк в щата Мейн. Помогна за изграждане на обществени училища и домове за бедната класа.

През 20-те години на ХХ век фондация “Рокфелер” дава 1/3 от средствата за сградата на Агрономическия факултет в София. С негова финансова помощ е създаден и софийският Институт за народно здраве - днешният Национален център по заразни и паразитни болести. Подпомага здравеопазването ни с оборудване, дава стипендии.

Рокфелер бе женен за Маргарет Макграт, която му роди 6 деца и почина през 1996 г. 

Наследници са

6-те му деца

Най-вероятно Дейвид Рокфелер ще остави богатството си на семейните фондации и на Харвардския университет, пише “Бизнес инсайдър”. Магнатът, чието лично богатство се оценява на 2,5 млрд. долара, е дарил досега над 1 милиард долара за различни каузи, включително 225 милиона долара на фондация “Рокфелер брадърс” за изкореняване на бедността.

Дал е и най-голямото дарение в историята на Харвард от $100 млн., също и големи суми на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, университета “Рокфелер”, Americas Society и Съвета за чуждестранните отношения.

Вероятно всички най-големи дарения на Дейвид Рокфелер вече са обявени. Ако е така, останалото отива у петте му живи деца, които са всички филантропи, и семейството на починалото шесто. Първородният син на милиардера е Дейвид Рокфелер-джуниър, който се занимава със защита на околната среда. 

Дейвид Рокфелер с Анет де ла Рента - вдовица на дизайнера Оскар де ла Рента.
Дейвид Рокфелер с Анет де ла Рента - вдовица на дизайнера Оскар де ла Рента.
Милиардерът се среща с Фидел Кастро
Милиардерът се среща с Фидел Кастро
Рокфелер и Нелсън Мандела
Рокфелер и Нелсън Мандела
Първородният му син Дейвид Рокфелер-джуниър
Първородният му син Дейвид Рокфелер-джуниър