Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Опитът на Полша да му подлее вода е на лична основа

Преизбраният едва преди дни председател на Европейския съвет Доналд Туск бе призован от полската прокуратура за разпит. Причината е казус за връзки на полските специални служби с Русия. Но зад официалната призовка се крие и нещо друго.

Според "Дейли Мейл" обаче причината е конкретно самолетната катастрофа през 2010 г., която уби президента Лех Качински.

Лидерът на управляващата популистка партия в Полша - Ярослав Качински, обвинява именно Туск за смъртта на брат си и прави всичко възможно да получи справедливост. Макар и официалната версия на разследването да установи, че пилотска грешка и лошото време са причинили трагедията, според Ярослав Качински бившият министър е пренебрегвал сигурността на президента и след това е оставил разследването на катастрофата в ръцете на Русия.

Качински по-късно заяви, че няма "нищо общо" с призовката, но подчерта, че името на г-н Туск се споменава в много разследвания относно времето, когато той е бил начело на правителството от 2007 до 2014 г.

Той призна обаче, че в усилията миналата седмица правителството на Полша да блокира преизбирането на г-н Туск като ръководител на Съвета на ЕС в Брюксел има "личен аспект".

От гордостта на Полша Туск се превърна в най-големия й срам. Варшава не само не пожела да го номинира за втори мандат, но и издигна алтернативен свой кандидат.

Само няколко часа след като бившият министър бе преизбран за поста си с рекордната подкрепа на 27 от 28 държави, полското правителство заяви, че ще блокира разговорите с Европа за икономическия растеж и миграцията през Балканите.

Като шеф на Европейския съвет Доналд Туск изпадна в редица противоречия с управляващата от ноември 2015 г. в родината си консервативна партия “Право и справедливост”. Неин главен противник на политическата сцена е основаната от Туск “Гражданска платформа”.

Битката между двата лагера датира отдавна, но Доналд Туск я пренесе на по-високо ниво, след като пое поста в Брюксел. Затова и “Право и справедливост” не пропусна възможността да оттегли подкрепата за втори 2,5-годишен мандат за сънародника си, въпреки че Западът в ЕС стои зад него.

Полша се надяваше Виктор Орбан да подкрепи каузата й, ала унгарският премиер отказа да изостави съюзник в групата на дясноцентристката европейска народна партия.

Удар под кръста лидерката Беата Шидло получи и от Тереза Мей. Въпреки че британката не застана твърдо зад Туск, тя не се раздели от мнозинството.

Шидло не изключи, че Полша е изолирана от ЕС, защото няма добри оферти към нея, по които да се постигне консенсус.

Тя повтори аргументите си, че Туск "не е добър президент на Европейския съвет", но не последва политическия си наставник Ярослав Качински в нахвърлянето директно върху Германия.

Според Качински назначаването на Туск показва, че ЕС е контролиран именно от страната на Ангела Меркел. През последните дни привържениците му наричат Туск "немският кандидат" в опит да поставят под съмнение лоялността му.

Пред репортери Туск заяви: "Бъдете внимателни какви мостовете изгаряте, защото след като сте ги унищожили веднъж, никога повече не може да ги пресечете отново." И допълни, че изказването му е било посветено на "всички страничленки, но най-вече към полското правителство.

В миналото родината на Туск отправи обвинения към него, че използва позицията си в ЕС, за да се намесва във вътрешната политика на страната. Правителството твърдеше, че се е съюзил с Брюксел срещу Варшава в подготвяне на спор за върховенството на закона в Полша.

След успеха си Туск призна, че "необичайни обстоятелства" обграждат преназначаването му, но обеща да работи с всички лидери на ЕС", без изключения, защото наистина е отдаден на обединена Европа".

Доналд Туск пое брюкселския пост през 2014 г., но не без скандал. Кандидатурата на външния министър Радослав Шикорски се провали, след като в мрежата изтече негов доста скандален разговор за "оралната любов, която Полша върти на САЩ".

А благодарение на съпругата си Малгожата Туск се впуска по следите на "по-големия престиж, повечето пари и по-малкото проблеми". Дотогава в продължение на 7 години – от ноември 2007 г. до септември 2014 г., той е премиер на Полша. И действително, както жената зад него е преценила, възнаграждението за председателя на Съвета е доста по-голямо от това на обикновен министър-председател.

Ако като премиер заплатата на Туск е била около 60 хил. евро годишно, то днес тя е €300 000 с бонуси и надбавки.

Туск е сочен за най-успешния премиер на Полша след падането на комунизма, въпреки твърденията на новите му врагове.

Десният политик успява да предпази страната от глобалната икономическа криза на фона на топли отношения с германския канцлер Ангела Меркел. Решаваща за издигането му в Брюксел е безмилостната критика към Русия, а липсата му на знания по английски език бе лесно преглътната.