Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РАМО ДО РАМО: Мъри и Наско са приятели от училище.
РАМО ДО РАМО: Мъри и Наско са приятели от училище.


НЕРАЗДЕЛНИЯТ тандем на българския футбол в последните няколко години Станимир Стоилов - Наско Сираков се създава преди повече от 20 години в Хасково. Вече бившите първи мъже на националния ни тим се запознават в спортното училище в града. Неизвестен до ден днешен е фактът, че за големия футбол ги открива един и същ треньор. Преди 20 години Димитър Попов не е предполагал, че неговите ученици Мъри и Наско ще преживеят както и големи успехи, така и жестоки загуби рамо до рамо в "Левски" и националния отбор. Две години Попов е личен треньор на Сираков и старши преподавател на Мъри. По-късно и двамата минават под контрола му в местния отбор Хасково
"С Мъри се познаваме от приемния му изпит в училище. Постъпи при нас в пети клас. Дойде от подготвителна група по гимнастика. Това е характерно за него, че от съвсем малък тренира гимнастика. Още го помня, появи се гол до кръста, със сини гащета чак в края на изпита. С Милчо Къневски, който стана и негов личен треньор, го включихме директно в играта. Останахме изненадани, веднага го кръстихме Кранкъл, на името на известния футболист по онова време Ханс Кранкъл. От първия ден в училището се открои", разказва Попов. По това време приятелят му Наско Сираков вече е в осми клас на същото училище. С помощта и на баща му, известния борец Петко Сираков, е записан в паралелка борба, защото няма свободни места във футболната.
"Наско е по-големият от двамата и винаги е бил водачът. Мъри го слушаше, той е много предан на Сираков още от малък, учеше се от него. При Станимир водещ бе талантът, за разлика от него Наско постигна всичко с много труд. Двамата бяха добра комбинация на терена. Не се изненадвам, че и сега са тандем", връща се назад във времето Попов. Макар и след години Наско и Мъри продължават да се допитват до първия си треньор.
"Мъри съжалява за това, което се случи. Много искаше да поведе националния отбор напред, но очакваното чудо така и не стана. Не ме послуша! Казах му да не се захваща с националния отбор. Той трябваше сега да поеме поста, не преди две години. Но беше уверен в себе си, мислеше, че постъпва правилно", коментира Димитър Попов. Според него една от причините Мъри да приеме поканата за селекционер, е Наско Сираков.
"Другата причина е Димитър Бербатов. Залагаше много на него. Не очакваше Митко да се откаже. Това беше най-големият удар, който понесе Мъри. Прие поста, за да работят заедно. Не е вярно, че с Наско не са го защитили. Напротив. И на мен ми каза: "Той е голям футболист! Не може да се запълни липсата му." Истината е, че Стоилов вярва безрезервно само на Наско и Бербатов. За съжаление единият не остана с него до края", разказва Димитър Попов. Още преди 20 години той вижда таланта на Мъри и като треньор
"От малък беше организатор. Това че стана добър треньор не ме изненада. Страхотен играч на бридж е, рядко треньори играят бридж. Затова той говори за правилен футбол. Може да ви звучи смешно, но и най-малките неща имат значение". Станимир Стоилов се откроява първо като дефанзивен халф. Учителите в спортно училище "Стефан Караджа" го помнят най-вече с дългите му пасове. За разлика от него Наско комбинирал добре, но му куца техниката с ляв крак. Сираков прекарва само две години в спортното училище в Хасково. В десети клас баща му идва, за да си го прибере.
"Попита ме "Става ли за "А" група?" Казах да изчака още малко, но Петко Сираков си го взе", спомня си първият треньор на Наско. Сираков не успява да се наложи при мъжете на "Левски". Отива в "Черноморец", в "Б" група. Оттам местният отбор "Хасково" си го прибира обратно. Съдбата го среща отново с треньора Попов и със Станимир Стоилов.
"С двамата имах големи перипетии. Мъри изкара казармата като футболист. На мач със "Спартак-Пловдив" отидоха, взеха го от поделението, вкара два гола и пак го върнаха. Сираков, от своя страна, бе запален по покера, всички ги учеше да играят."
Станимир Стоилов се налага като голмайстор на "Хасково" две поредни години и от "Левски" бързо го забелязват
"Продадохме го за 150 хил. лева. От там нататък трябваше за вземем процент от трансфера му във "Фенербахче", но така си и остана", казва Попов.
Треньорът преживява станалото с двамата си ученици. Споделя, че цяло Хасково е неприятно изненадано от провала на Стоилов. Като личен треньор на Наско Сираков и учител на Мъри, Димитър Попов е убеден в качествата на на своите възпитаници като ръководители. Признава, че до известна степен се радва за падането им от постовете в националния отбор.
"Отдъхнах си. Сега ще гледам мачове спокойно. Двамата като са начело на тима и ми е притеснено. Преживявам успехите и загубите им. За себе си знам, че са добри и ме боли, когато трудът им остава неоценен. Явно така е трябвало да стане. Те ще направят своите изводи и съм сигурен в бъдещите им успехи като тандем. Може един ден отново да са в "Левски", но сега е моментът да си починат", продължава да се гордее със своите възпитаници Димитър Попов.

 


Ремонт на родната къща

СКЪП ремонт на родната къща е спретнал Станимир Стоилов в последните месеци. Малко преди на напусне поста като селекционер на националния отбор по футбол, Мъри пристигнал в родното Хасково, за да инспектира работниците. Те измазали къщата, в която живее майка му Веска, сменили дограмата и настилките, реновирали и стаите.
"Още от пролетта започна ремонта. Майката на Станимир е скромна, не иска нищо от него, въпреки голямата заплата, която получаваше. Накрая той настоя къщата да стане като нова", коментират съседи на леля Веска. Майката на Мъри дълги години е работила като домакинка в стола на спортното училище, това й помагало да има контрол върху сина си, разказват в града. Самата Веска отказва да говори за неговата оставка. Той категорично й е забранил да коментира случилото се с националния отбор.
"Обещала съм му нищо да не казвам. Искам да го предпазя от още скандали. Нека се поуспокои малко", категорична е леля Веска.
"Много тежко преживява това, което стана със сина й. Затова не иска да говори. Има хора, които са против Станимир и в Хасково. Дори мъже от махалата ходят при нея да разберат някоя клюка. Само на няколко от съседките сподели, че се чувства по-спокойна, откакто Мъри не е в отбора", коментират най-близките съседки на Веска.

Първата характеристика на Сираков

Димитър Попов е човекът, който съставя първата характеристика като футболист на Наско Сираков. Още в осми клас той отбелязва, че на Наско му куца бързината, но е добър стрелец.
"Положените усилия не бяха напразни. Крехкото пиле показа, че е създадено от орел. Пред сина на бореца Петко Сираков има дълъг път. Сега трябва да продължи работата по всички страни на подготовката. Още много ще се работи за бързина и сила. Техниката се подобрява, но работата с ляв крак не е на ниво. Не са овладени основни удари, няма отскокливост, но усеща играта. Добре комбинира, вкарва голове - старае се много", отбелязва Димитър Попов.

 

 

ОТКРИТИЕ: Треньорът Попов се гордее с двамата си известни ученика.
ОТКРИТИЕ: Треньорът Попов се гордее с двамата си известни ученика.
ТАЛАНТ: Мъри става голмайстор на първия си отбор "Хасково".
ТАЛАНТ: Мъри става голмайстор на първия си отбор "Хасково".