Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Болка в шията може да е от липсващ зъб.

“Преди време в Рим видях случай, при който след изваждане на зъб изчезва болка в лявото коляно, измъчвала пациента 10 г. При друг стара болка в шията мина с поставяне на зъбен имплант. Описаха ми и случаи с протезиране, при които изчезват болки в други отдели на тялото. Науката постурология доказа, че всичко в организма е свързано”, казва денталният терапевт д-р Венцислав Стоев за първата си среща с тази наука в Италия.

Там му разкриват връзката между стойката и състоянието на лицево-челюстната област. Показват му стабилограф - уред, на който се изследват изменения в позата.

Първо се прави преглед с анамнеза, после болният стъпва на уреда и се проверява натоварването на левия и десния крак. Правят се снимки - в профил, анфас, на тялото и само на лицето, които се въвеждат в компютър. Веднага се вижда състоянието на гръбначния стълб. Резултатите се анализират от лекар, зъболекар и рехабилитатор и те вземат решение за лечението.

Постулат на постурологията е, че скелетът влияе на органите и системите в тялото. След като приключи развитието му, той се променя според начина на живот. При професии като зъболекарската промените са сериозни. Има болести, при които се изкривяват гръбначният стълб и скелетът. Например артрозата или артрита. Човек не обръща внимание и отива на лекар, когато стойката му вече е трайно увредена.

В холистичната медицина се смята, че трябва винаги да се изследва и стойката при каквито и да е оплаквания. Защото някои болести се проявяват най- напред с промяна на позата още преди появата на други симптоми. Изменение в долната челюст настъпва след изваждане на зъби. То променя захапката, а после и позата, казва д-р Стоев.

При един изваден зъб всъщност губим два – и отсрещния на другата челюст, който излиза от функция. Много хора не взимат мерки да го възстановят и започват рефлексно да дъвчат на другата страна. Зъбът срещу извадения прораства към празното място и може да стигне чак до венеца на другата челюст. Съседните зъби се сближават към празното място, за да го запълнят, което усложнява протезирането.

Всички тези промени влияят и на движението на долната челюст. То се ограничава и настъпват промени в лявата или дясната й става в зависимост къде е зъбът. Оттам пък се променя стойката.

Главата, която тежи над 7 кг, натоварва предимно шийния прешлен Атлас и от това той и другите прешлени започват да се променят. В крайна сметка се стига до промени и в позата.

“Представете си да ви извадят два или повече зъба, казва д-р Стоев. Това се отразява на организма и създава други проблеми.”

Всеки зъб има връзка с отделен орган. Това е открито още от китайците. Според китайската медицина предните 4 зъба са свързани с бъбреците, третите имат връзка с черния дроб, четвъртите и петите – с белия, шестите и седмите – с храносмилателната система, и затова те първи се развалят.

Осмите зъби са свързани със сърцето и ако има възпаление около мъдреците, то може да навреди на сърцето.

Повечето зъболекари знаят, че промяна в захапката (поради липсващи зъби или грешно лечение) влияе върху целия организъм. Наясно са, че грануломът уврежда сърцето, бъбреците и др. Но някои го пропускат.

Валидна е и обратната връзка - всякакви проблеми в тялото, ставните болки например, също имат отражение. Всички стави са свързани в система. Дори смяната на обувките с по-високи променя центъра на тежестта, макар и временно.

Постурологията и остеопатията са сравнително нови науки, развиват се от 30 години. Началото е поставено във Франция от Пиер-Мари Гаже и Бернар Вебер, напоследък има напредък в Русия. В Италия има асоциация по постурология, тя води 3-годишно обучение с магистърска степен и изпит в Брюксел, след което студентът получава европейска диплома. Подобно обучение има във Франция, Белгия, Русия. За съжаление у нас и особено в стоматологията тази наука няма реализация.

“Крайната специализация в медицината доведе до това да се лекува само отделен орган. Големият урок за мен и в цялата ми практика е, че човек трябва да се разглежда и лекува в цялостната си индивидуална същност”, казва зъболекарят.