Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анатолий Макаров
Анатолий Макаров

Но това е само теоретична възможност, подчерта Анатолий Макаров

С президента Румен Радев обсъждахме, че би било интересно и полезно като символ на нашата братска дружба да има едно посещение на Владимир Путин за честванията на 140-годишнината от освобождението на България догодина. Но това е само теоретична възможност, само размишления по време на едночасовата ни среща с Радев.

Това каза посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров в интервю пред Би Ти Ви.

От думите му стана ясно, че нито той е имал указания да предлага такава визита, нито президентът Радев е отправял официална покана.

Путин не е посещавал България от 2008 г. Това според мен е достойно за съжаление. Но не е сериозно да пристигне просто да пие чай с президента Радев. Ние обсъждахме, че трябва да се подготви работна част на визитата, да се разгледат конкретни проекти, обясни посланикът.

Той каза още, че Румен Радев му е харесал с балансираните си послания още по време на предизборната кампания: "Имаше претеглени и балансирани послания. Хареса ми неговото настроение – прагматично. Аз му вярвам."

Радев има отношението на държавен политик, който разбира ситуацията. 1 час говорих с него сериозно и делово. Обсъждахме какво да направим за подобряване на отношенията между двете страни, каза Макаров.

Той беше категоричен, че Русия не се меси във вътрешната политика на България.

Не съм получавал указания да се намесвам във вътрешните работи на България, моят предшественик - също. Оставете Русия, дайте да се оправяме с нашите работи. Западът има едни проблеми, ние – други. Аз нямам никакви намерения да се бъркам във вътрешните работи на България. Вие си избирате президента, аз ще работя с всеки, заяви посланикът.

Между двете страни има междуправителствена комисия, която не е работила през последните 5 г. Именно тази комисия обсъжда всички въпроси по взаимодействието между държавите ни. В протокола от последното й заседание записахме, че следващото ще е през 2017 г., но сега нямате правителство, подчерта дипломатът.

Той похвали бившия министър на енергетиката Теменужка Петкова, която последно оглавяваше комисията от българска страна. При тяхната среща тя му обещала, че България ще плати дълга си за нереализирания строеж на АЕЦ "Белене".

Направи го и на мен това ми беше безкрайно приятно, заяви Макаров.

Ние можем да продължим работата по "Белене", но само ако има интерес от България. Ние имаме търговски интерес, както и други фирми и държави имат интерес. Ако има предложение, ще се срещнем и ще преговаряме, добави той.

По повод газовия хъб във Варна Макаров коментира: "Разбира се, Русия има интерес към газовия хъб . Но ние вече се опитахме да направим заедно "Южен поток" и това завърши печално. Ние не искаме същото да се случи. Ние имаме интерес да се включим в газовия хъб във Варна, но трябва да знаем, че има икономическа обосновка и гаранции от ЕС за реализиране на този проект. Ние не искаме пак да ни откажат в последния момент. Защото "Южен поток" беше обмислен до края, тръбите още стоят във Варна, но скоро заминават за Турция, ще бъдат използвани за Турски поток. Кажете – трябва ли ви газ. Но не накрая да ни кажат – "Момчета, ние тази игра повече не я играем."