Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наричат ги "Ролинг Стоунс на Балканите". Още първият им албум се превръща в хит. Популярността им не намалява дори и след дълга раздяла. Те са "Биело Дугме" и ще разтърсят "Арена Армеец" със балканския си рок заедно със създателя си Горан Брегович.
"Дугменая", така медиите описват лудостта, която групата причинява навсякъде из Балканите.
Основана е през 1974 г. в Сараево, а състават й включва Желко Бебек, барабаниста Ипе Ивандич, кийбордиста Владо Правдич и бас китариста Зоран Реджич. Основател и основен двигател на групата е Горан Брегович.
Това е първият музикален опит на балканската легенда, който се оказва изключително успешен. Парадоксално, Брегович бива изгонен от училището си по музика, където учи цигулка, защото няма талант.
Най-успешна година за "Биело Дугме" е 1988 г. Тогава на бял свят излиза албумът Ciribiribela, на чиято обложка е нарисуван Ноевият ковчег. Хит №1 от него става песента "Гергьовден" (Durdev dan). Като използва стихотворение на Джордже Балашевич и стара циганска тема и прибягва до съпровода на циганския оркестър на Феят Сейдич, Горан Брегович сътворява може би най-големия си шедьовър.
За концертите им се носят легенди в годините, в които са далеч от сцената. Когато най-накрая се събират, но само за три концерта през 2005 г., само този в Белград е посетен от 250 хил. екзалтирани фенове.
Следва тишина. През цялото това време "бездарният" Брегович създава своята филмова музика. Получава номинация за "Сезар" и пише за Иги Поп и Сезария Евора.
Успехът на групата през всичките тези години е причината рок динозаврите да се завърнат на сцената.
Турнето им стартира в Лондон, а месец по-късно ще видим за първи път на една сцена у нас Горан Брегович и легендарните "Биело Дугме".