Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Днес няма по-прецакана роля от това да си известен актьор, музикант или спортист в предизборна листа на политическа партия.

С ловко погъделичкано от партийните апаратчици его и замаян от заразителната комсомолска еуфория в централите, така и не разбираш, че в този спектакъл ролята ти е дълбоко поддържаща, но за нея няма нито статуетка, нито депутатска карта, защото тези оскари са отдавна разпределени и тук не стават грешки като на сцената на Кодак тиатър.

Партийците така са те "наредили", както много удачно за този случай се употребява в престъпния свят, че нито ще помиришеш парламента отвътре, нито нещо в държавата ще успееш да промениш. Сценарият за теб е да бъдеш умело използван в предизборната кампания и като ти изсмучат енергията, да те изплюят покрай вратата на Народното събрание.

Може да се каже, че т.нар. гражданска квота, която е много модерна в тази кампания, е идеална за нуждите на съвременната политическа схема, понеже не бих употребил думата класа.

От една страна, известни хора, любимци на народа във всевъзможни сфери от живота, ти рекламират позавяхналия имидж, създаваш фалшиво впечатление у непретенциозната публика, че нещо в партията и намеренията ти ще се променя, а от друга - това не те обременява и натоварва с абсолютно никакъв ангажимент - нито финансов, нито кадрови.

Всички глезотии като кампания реално ти ги заплащат баламите, които после ще гласуват, а интелектуалците ще ги засилиш яко на т.нар. "почетни" места на пързалката, които нямат никакъв шанс да излъчат човек в парламента. Така ще имаш възможност да си вкараш обичайните послушни глупаци в Народното събрание, след като си се отъркал безплатно у някой певец или артист по време на кампанията.

Тази тактика в партийния живот в момента е по-модерна дори от приложението Musical.Ly при тийнейджърките. Буквално на пръстите на едната ръка могат да се преброят звездите, които са поставени на избираеми места в листите. Повечето са от 8-о място назад, има и класирани на 14-о и дори 17-о. Тези пък, които са по-напред, са в списъци на партии, които нямат абсолютно никакъв шанс да прескочат 4-процентовата бариера. (Виж подробности на 15-а - 17-а стр.)

С две думи, гражданската квота е гавра и измама. Гавра със звездите, измама на избирателите. За промяна и дума не може да става. Все пак нека не забравяме, че всички партии с шанс да влязат в следващия парламент не се съобразиха дори с референдума, отразяващ волята на 80 процента от българите.

За да продължат да си вкарват глупаци в Народното събрание, да смучат милиони от твърде високите партийни субсидии и да изравят с клиентелизъм, интелектуална немощност и дефицит на морал все по-дълбока пропаст между бизнес-партийните си интереси и желанията и нагласите на избирателите.

Аз лично прогнозирам, че рейтингът на следващия парламент ще падне под настоящия рекорд от 7,5 процента обществено доверие.

Артисти, музиканти и спортисти в листите безсмислено се оцапаха. За тях тази кампания ще остане нещо като нощна полюция - едно неосъзнато изпразване на енергия в грешна посока и време.