Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йосиф Сърчаджиев
Йосиф Сърчаджиев

“Лазерите са две групи според дължината на вълната - нискоинтензивни (меки) и високоинтензивни (твърди), като вторите се използват за хирургични цели. Ние работим с меки лазери. Няма друго средство за лечение, което да въздейства на тъканно ниво и дори на клетъчните органели без странични ефекти”, казва д-р Желяз Бонев. Той прилага лазерната терапия вече 20 години.
Лазерът използва вълните в червената и инфрачервената част на спектъра. Честотата им се определя от лекарите.
“Терапията ни съчетава лазера с традиционната китайска медицина и така става комплексна. Когато при нас дойде пациент, ние лекуваме не само болния орган, но и целия организъм, тъй като всичко в човешкото тяло е свързано. Използваме и пулсова диагностика при първия преглед, за да изберем вида терапия.
Важна е дозата - малките не влияят особено, а големите могат да превъзбудят клетките. Ето защо се казва, че лазерът действа като в прозорец: малката доза е неефективна, както и голямата. Умението е да се определи оптималната доза.
Лазерът има и
обезболяващ,
антиоточен и
регенериращ ефект,
което е и най-важното му свойство”, обясни д-р Бонев.
Няма ограничения по време на терапията, той е съвместим с всякакви лекарства. С мек лазер основно се лекуват хронични болести и инсулт със засягане на говора и пареза. Резултатите зависят от пораженията от него.
“Лекувахме актьора Йосиф Сърчаджиев след неговия инсулт. Благодарение на лазерната терапия той възстанови говора си и двигателни рефлекси. Не омаловажаваме и силната му воля, желанието му да се справи”, каза д-р Бонев.
Възстановяването след инсулт трябва да е комплексно – не само с рехабилитатор и логопед. Освен загинали неврони след него има мозъчни клетки във функционално мълчание - “спящи”. Лазерът действа точно на тях.
При латерална амиотрофична склероза, множествена склероза и малкомозъчна атаксия в различните им фази може да се въздейства с меки лазери. Целта е да се спре развитието им и да започне възстановяване на увредените клетки.
Добри резултати се постигат и при диабет, особено в начален стадий. Случвало се е диабетици на инсулин, и то отдавна, да го намалят или да минат на таблетки. Някои са спрели и таблетките.
Мекият лазер помага и на щитовидната жлеза – при понижена или повишена функция и болест на Хашимото. “И тук имаме добри и трайни резултати, казва д-р Бонев. Мъж на около 30 г. със свръхактивна жлеза след година лечение (10-12 курса) влезе в трайна ремисия.

д-р Желяз Бонев
д-р Желяз Бонев

При множествена
склероза
успяваме да възстановим сетивността. Скорошен случай е младо момче, чиито крака изтръпваха. С 3 курса се възстанови, сега е добре, макар че в началото на терапията аз бях скептичен.”
Лазерната терапия помага и на жени да забременеят, стига тръбите да са проходими. При мъжете подобрява сперматогенезата. Семейства са се сдобили с деца след терапия с меки лазери, без да са прибягвали до инвитро. Наскоро лекували и две дечица, заченати след 7 инвитро процедури и родени с увреждания.
Мекият лазер облекчава и алергии – кожни, дихателни, както и костно-ставни болести – остеопороза, гонартрози, коксартрози и др.
Курсът на лечение е 10 ежедневни процедури по 70-80 минути. При хронични болести се налагат няколко курса, зависи от тежестта им и как се повлияват. В началото не може да се каже колко сеанса ще са нужни. Между курсовете има около 1 месец почивка, за да се усвои подадената доза и тя да даде тласък на организма да се излекува. Обикновено между първия и втория курс има връщане назад и това е нормално. Рецидив не се получава.
Лазерното лечение е ефикасно и при деца с изостаналост (умствена, говорна), с церебрална парализа, напикаване, алергии, кривогледство. Меките лазери могат да се прилагат дори на 6-месечни бебета.

Още интересни истории, четете в новия брой на в. "Здраве без лекарства"