Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Димитър Раев
Проф. Димитър Раев

Най-точно го мери преносим апарат на всеки 15 минути

Има няколко вида кръвно налягане според това къде се мери. Офисно е, ако се измерва в кабинета на лекаря. Домашното човек си мери сам вкъщи. Най-точното е с холтер - преносим апарат, който отчита стойностите през 15 минути в течение на 24 часа, казва проф. Димитър Раев, шеф на Клиниката по вътрешни болести в болницата “Св. Анна”.

“Високото кръвно е рисково за инфаркти и инсулти. Рискът обаче се определя по офисното налягане - най-неточното от трите вида. Когато ви измерят кръвното в лекарски кабинет, то може да е високо, а вкъщи се оказва нормално. Ако ви сложим холтер, пак може да се окаже нормално. Това е т.нар. хипертония от бялата престилка.

Заради несъвпаденията има 4 феномена при хипертониците. При първия налягането е нормално и при двете измервания - амбулаторно и с холтер, резултатите съвпадат. При втория има истинска и трайна хипертония, когато и амбулаторното, и офисното налягане е високо. При третия офисното е нормално, а амбулаторното е високо (хипертония от бялата престилка). При последния и офисното, и амбулаторното са нормални.

Това е маскирана хипертония и тя може да се засече само с холтер. Най-честа е при хора, които си пият лекарствата за кръвно само сутрин. Става от сън и си пие хапчето. Отива на лекар към 10-11 часа да му измерят кръвното и то се оказва в норма, тъй като тогава ефектът на лекарството е най-силен.

А като му се постави холтер, той отчита, че вкъщи кръвното започва да се повишава и остава високо до следващата сутрин. Тези случаи показват

колко ценна

информация

дава холтерът

С него се спестява ненужно лечение при хипертония от бялата престилка”, каза проф. Раев.

Тя е налице и когато при лечение в медицинска среда налягането е по-високо от реалното в обичайна за пациента среда.

САЩ са единствената държава, в която начална диагноза хипертония се поставя само с холтер. Там са преценили, че спестеното ненужно лечение на хипертонията на бялата престилка надвишава цената на наблюдението с холтер.

При маскирана хипертония човек се събужда с високо кръвно, пие си хапчето и го нормализира. Но тези 2-3 часа, докато се свали кръвното, са важни, дори фатални понякога. 40% от инфарктите и 50% от инсултите са в първите 3 часа след ставане от сън. Артериалното налягане в този отрязък от време се повишава. При хора с нормално кръвно също има леко повишаване малко преди събуждане и след ставане. Това е нормално - подготовка на организма за настъпващия ден. При хипертониците този феномен е по-изразен.

В нашата база данни има пациенти, при които разликата между най-ниското нощно налягане и най-високото сутрешно в първите 3 часа след ставане от сън е 100-120, казва проф. Раев.

“Човекът спи с кръвно 120, буди се, става и при изправяне от леглото налягането му стига 200-220. А нормалната разлика е 30-40. Тези случаи са единични, но при мнозина разликата е по-голяма и рискът е по-висок. При тях често се откриват преживени “тихи” (безсимптомни) инсулти.”

Преди година в “Св. Анна” правят проучване с 500 пациенти с нормално офисно налягане. “Оказа, че 60% от тях имат маскирана сутрешна хипертония. Това означава, че

при измерване на

кръвното в

лекарски кабинет

60% от пациентите се заблуждават, че то е нормално”, казва проф. Раев.

“Установяваме, че при хора, които пият хапче за кръвно само сутрин, най-често има маскирана хипертония. Предписваме им лекарство, което да взимат вечер и да покрие сутрешния пик”, казва д-р Раев.

Друг вид маскирана хипертония е нощната - тя може да се докаже само с холтер. Има и изолирана нощна хипертония. При нея налягането е нормално денем, но нощем е високо по неврогенни причини, задържане на вода, сол в храната. А нощното е най-точният индикатор за риска от усложнения.

Напоследък се предпочита терапията да се води съобразно показанията на холтера. Дозата на медикаментите и времето на прием се определят по данните от него. Той дава денонощната крива на кръвното и веднага се вижда по кое време е най-добре да се пие хапче.

Какви видове хипертония има според разликата в дневното и нощното кръвно и при какви съотношения органите са увредени, четете в хартиеното издание на в. "Здраве без лекарства"