Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спасява от стреса, стимулира мозъка.

Човек се прозява и протяга, когато е уморен и недоспал или ако дълго е стоял в една поза. Но тези действия са полезни и за здравето.

Прозявката е условен рефлекс. Извършва се с дълбоко вдишване с широко разтворена уста, при което се разширява и гърлото. Следва рязко вдишване със специфичен звук. При силна прозявка се притварят слуховите тръби и слухът се приглушава. Гърлото се разтваря така, че въздухът стига до стомаха.

И неродените бебета се прозяват. А също рибите, земноводните, птиците и бозайниците. Хищниците с това показват, че са гладни и че им се спи. Лъвовете например се прозяват толкова често, за да останат будни и нащрек за евентуалната плячка.

Ако е уморен или напрегнат, ако му е скучно, ако му се спи, човек също се прозява. Както и когато е много гладен или пък когато е преял. Прозявката сигнализира, че организмът преминава от възбуда към отпускане и че работоспособността на нервната тъкан намалява. Резултатът е забавяне на някои физиологични процеси и телесни функции. Дишането става по-леко и повърхностно. В кръвта обаче се натрупват въглероден двуокис и токсични субстанции. Те също провокират прозявка.

При нея се вдишва дълбоко и кръвта се обогатява с кислород, което ускорява движението й в съдовете. Тя нахлува в мозъка, а когато човек се прозява, се напрягат мускулите на врата, устата, лицето. Това е опит да се ободри мозъкът, за да не заспи. Колкото по-силна е прозявката, толкова по-уморен е мозъкът.

Преди години се смяташе, че човек се прозява при недостиг на кислород в помещението, но учените опровергаха това.

Нормализира кръвното

Те са доказали, че който се прозява повече, има по-малко бръчки, бързо съобразява и получава повече кислород за тъканите и кожата. Прозявката спасява от стреса, помага да се намали умората, като стимулира мозъчните клетки.

Доказано е и че прозяването нормализира кръвното, намалява ставните болки и пази от инфаркт. Ако ще вземате важно решение или искате да се отпуснете, имитирайте прозявка. И скоро тя ще дойде сама.

Хората се прозяват преди някакво усилие, преди важни изяви, изпити, презентации. По този начин тялото се мобилизира, набира сили и се бори със стреса. По време на скучни събития хората се прозяват, за да се ободрят малко.

В Япония за работниците има паузи за прозяване. Стимулират ги, като показват на монитори прозяващи се хора. И започва едно колективно прозяване, след което работниците се трудят по-усърдно.

Забелязано е и че който по-рядко се прозява, е с по-малко гъвкав характер, често е нетактичен и некоректен. Ето защо психолози съветват да си търсите партньори, които се прозяват често и сладко.

Прозявката е заразна. Над 6% от тези, които видят как някой се прозява, след минутка сами го правят. Тези хора умеят да съчувстват на другите.

Съпровождащото прозявката протягане раздвижва кръвта. След седене в неудобна поза или голямо усилие мускулите се вдървяват и в тях се натрупва млечна киселина. Тя трябва да се разсее и протягането го постига.

Сладкото протягане е начин за борба със стреса и лошото настроение. А стресът вдига кръвното и е опасен за сърцето. Добре е сутрин преди ставане човек да отдели малко време за протягане и раздвижване на ръцете и краката. Да не пропуска и прозявката.