Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОГАТ: Бадема успя да прибере около 300 хил. лева от "червените".
БОГАТ: Бадема успя да прибере около 300 хил. лева от "червените".

ИСТИНСКИ рекорд в скромната ни "А" група постигнал халфът Емил Гъргоров-Бадема, който успя да осъди бившия си клуб ЦСКА за невероятните 700 хил. лева.
Едва ли има друг футболист в България, който може да се похвали с подобно постижение. За съдебната битка между Бадема и "червените" се знае отдавна.
Той се върна в софийския гранд през зимата на 2008 г., но успя да поиграе само няколко мача, защото през останалото време беше контузен. Тогавашните босове под крилото на Сашо Томов се разсеяли да плащат на Бадема огромната месечна заплата от


около 20 хил. евро


Футболистът съвсем естествено завежда дело срещу ЦСКА, а огромният дълг се прехвърля върху новото ръководство. Новите шефове правят една фатална грешка - обещават да платят и подписват споразумение, според което всеки просрочен ден от първоначално спазарения срок за издължаване носи 2% наказателна лихва на "червените". Така ден след ден и дори час след час задълженията на ЦСКА към Емил Гъргоров се трупат лавинообразно. В началото на тази година дългът вече достига внушителните 700 хил. лева. Най-търсеният от българските футболисти адвокат Петър Величков притиска "червените" и те няма накъде повече да отстъпват, тъй като рискуват да не получат лиценз за новия сезон. "С Емо решихме да отстъпим и да дадем въздух на ЦСКА. Клиентът ми прибра само половината от дължимата сума. По едно време босовете на "червените"


бяха тръгнали мен да ме съдят


Все едно аз съм виновен за купищата глупости, които бяха сътворили. Накрая видяха, че няма накъде и платиха", обяснява адвокат Величков. Той е убеден, че всеки футболист може да си потърси правата, ако бъде излъган от клубните си шефове. "За съжаление повечето играчи се доверяват прекалено много на Арбитражния съд към Българския футболен съюз. Въпросният орган е изключително некомпетентен. Нормативно е конструиран така, че да върши работа за силните на деня и да не се съобразява с основните принципи на българското законодателство и конституцията. Има две фрапиращи нарушения в компетенцията на арбитража. Той е единствената инстанция и решенията му да не подлежат на обжалване, което е недопустимо.
Второ - не може арбитражният орган в противоречие с кодекса на труда да разглежда трудови спорове между работодател и работник. Това е изключително и само в компетенциите на гражданския съд", категоричен е адвокат Величков. Според него ощетените играчи просто трябва да се обръщат към гражданския съд, ако искат


да си потърсят правата


Все повече футболисти слушат съветите на утвърдените адвокати. Случаят с Емил Гъргоров не е единствен. Други играчи също успяват да спечелят делата си срещу футболните клубове. Няколко играчи в момента чакат суми от порядъка на 200-300 хил. лева, но шефовете им шикалкавят до последния възможен момент.
"Много хора в БФС работят за интересите на клубните босове. Същото е положението в арбитражния съд. Колкото и да сучат и да въртят номера, накрая трябва да си платят сметката. Защото иначе няма да получат лиценз. Така че моите клиенти рано или късно получават това, за което са се борили", категоричен е адвокат Величков. Неговият клиент Емил Гъргоров със сигурност е доволен, че си е потърсил правата по съдебен път. В момента Бадема не желае да коментира проблемите си с ЦСКА. Той неведнъж е заявявал, че е нямал намерение да изнудва родния си клуб. "Просто трябваше


да си ми платят заплатите


и щяхме да се разделим като добри приятели. За съжаление много футболни босове в България все гледат да минат по втория начин и в крайна сметка плащат солено барабар с лихвите", заявява преди време Емил Гъргоров.

"Червените" са най-съденият клуб

ЦСКА и до момента продължава да бъде най-съденият елитен отбор. Няколко бивши и настоящи треньори все още се опитват да си вземат различни по размер суми от софийския гранд, за който е известно, че продължава да се справя с огромните си задължения. Само адвокат Петър Величков в момента води 12 дела, а вече е спечелил почти още толкова съдебни искове.
"Иван Иванов почти насила го накарах, когато си правеше договора, да вкара една клауза, че при трансфер в друг клуб той ще вземе 15 процента от продажната цена. Дойде правилният момент и ЦСКА го продадоха за милион и двеста хиляди евро. Простата сметка означава, че той трябва да вземе 180 хил. евро. Сега отказват да му ги платят и ние водим дело за парите. Не може да се подиграват с футболист, който е спечелил толкова голяма сума за клуба си", обяснява адвокат Петър Величков. Бившият вратар на "червените" Ивайло Петров-Пифа също води три отделни дела срещу ЦСКА. Подобно е положението с легионерите Удоджи и Беконо, които имат да вземат различни по големина суми.
"Не съм искал да прецаквам ЦСКА, но си искам парите. Заработил съм ги с честен труд. В България трябва да има справедливост", категоричен е Удоджи. В същото време от ръководството на ЦСКА обясняват, че опитват да погасят задълженията си и всички законови финансови претенции ще бъдат удовлетворени.

Делата се решават за 3-4 месеца

ОЩЕТЕНИТЕ футболисти могат да се надяват на доста бързо решение на проблемите им, ако решат да заведат дело в граждански съд. Според юристите подобни трудови дела се решават в рамките на 3-4 месеца. Друг е въпросът, че много от играчите въобще не се сещат да си потърсят правата в съда. Те са на мнение, че подобни битки са обречени на неуспех и само ще си загубят времето и парите. В последните няколко години българските футболисти все пак са се понаучили да си търсят интересите с помощта на квалифицирани адвокати. Според източници на "168 часа" в момента едва ли има клуб в "А" група, срещу който да няма заведен съдебен иск от страна на треньор или футболист.

Адвокат пише до ФИФА

"НЕ искам да се хваля и да се правя на велик, но сам реших да пратя до комитета по етика към ФИФА сигнал с конкретни доказателства за нарушенията на БФС. Мой колега лично отиде да остави документа и да вземе входящ номер, за да съм сигурен, че всички процедури са били изпълнени. Хората от етичната комисия едва ли не разцелували вносителя с горещи благодарности, че сме се решили да дадем сигнали за нарушенията на футболната ни централа. Много благодарили и се заричали да обърнат внимание", разказва адвокат Величков. След няколко седмици юристът усетил, че не се работи по случая му.
"Започнаха с оправданията: "Чакайте да попитаме, чакайте да проверим, сега ще мислим...". Проявих нахалство и пак попитах какво става със сигнала ми. Обясниха любезно, че г-н Платини и г-н Боби Михайлов са в много добри взаимоотношения и трябва да проявя, разбиране, че нищо няма да се свърши по конкретните доказателства, които бях предоставил. Как да се боря, щом и ФИФА е на тяхна страна", ядосва се Петър Величков. От футболната централа лаконично обясниха за "168 часа", че всички сигнали се проверяват надлежно от съответните комисии и ако има доказани нарушения, световната футболна централа ще вземе необходимите решения.

Голямото прецакване

В БЪЛГАРСКОТО първенство има десетки футболисти, които могат да се похвалят, че са участвали в БГ вариант на култовия филм "Прецакването". Въпросните герои са имали да вземат пари от своите клубове и са чакали тлъсти пачки до момента, в който техните шефове не обявят фалит на отбора.
"Всички помнят случая с "Марек". Отборът изпадна във фалит, но на практика нямаше никаква собственост, която да бъде описана и продадена. Играчите, които имат да вземат пари от дупнишкия тим, останаха с пръст в устата", разказват запознати с бакиите на родния футбол. По-паметливи още разказват случката с "Родопа" (Смолян). Оказва се, че на сметката на фалиралия отбор се води един стар пикап. Започва дълга битка за очукания автомобил, който накрая е бракуван вместо да бъде подарен на някого от играчите, които имат да получават пари от изпадналия в несъстоятелност смолянски клуб.
Почти 90 процента от българските клубове притежават единствено празни банкови сметки. Реалното имущество и пари се въртят през фирмите на клубните босове. Така при евентуален фалит на отбора работниците няма как да си получат парите, а босът излиза сух от цялата тази бъркотия.

Фалшиви договори в "Левски"

"ВСИЧКИТЕ договори на футболистите в "Левски" бяха фалшиви по времето на Наско Сираков. По решение на Софийски градски съд договорите на играчите имаха тежест само ако двамата изпълнителни директори Сираков и Константин Баждеков лично са подписали договорите. Само че г-н Сираков явно е бил прекалено зает да подписва скучната документация и упълномощил Баждеков, който единствен се беше подписвал. Така всички договори бяха равни на нула. Бях сезирал БФС, но оттам си затраяха, за да не се конфронтират със силните на деня", обяснява адвокат Петър Величков. След напускането на Наско Сираков проблемът явно е оправен и сега "сините" се стремят да са изрядни в клубната документация.

БИТКА: Удоджи вече не вярва на празни "червени" обещания и си търси правата в съда.
БИТКА: Удоджи вече не вярва на празни "червени" обещания и си търси правата в съда.
СИГНАЛ: Адвокат Величков се оплака на ФИФА за нарушенията в БФС.
СИГНАЛ: Адвокат Величков се оплака на ФИФА за нарушенията в БФС.
Наско Сираков
Наско Сираков
ЗА СКРАП: Играчите на "Родопа" не успяха да вземат дори очукания пикап.
ЗА СКРАП: Играчите на "Родопа" не успяха да вземат дори очукания пикап.