Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Така няма странични ефекти и се пестят пари.

Нов метод установява механизма, по който се вдига кръвното. Нарича се импеданскардиография. Чрез него се подбира най-подходящото лекарство за пациента. Засега се прилага само в болницата “Св. Анна” в София. Апаратът е израелски и е световен хит в лечението на хипертонията.

Методът е от 70-те години, но поради обема на апаратурата, неголямата точност и сложността на процедурата тогава не става популярен. Сега има компактни апарати с голяма точност и методът се използва рутинно, обяснява проф. Димитър Раев, шеф на клиника в “Св. Анна”.

Само за 5 минути с два електрода на ръката и на крака се определя как (не защо) се повишава артериалното налягане на пациента. Изследването е по-бързо и по-лесно от електрокардиограма. То е съвсем ново и още не се плаща от здравната каса. Струва 120 лв. и се прави след записване в клиниката.

Апаратът регистрира електрическите сигнали на тялото, като мери промяната в съпротивлението с всеки удар на сърцето. Определя и състоянието на периферните артерии – дали са разширени, или свити, дали има задържане на вода, или организмът е обезводнен поради употреба на неподходящи за пациента диуретици. Може да се съди и за работата на сърцето. Всички тези параметри определят какво ще е артериалното налягане.

“Подчертавам, че не става дума за причина, която води до вдигане на кръвното, а за механизъм, по който то се вдига, казва д-р Раев. А причините са многобройни, тъй като хипертонията е многофакторна болест и в 95% от случаите е трудно да се определи една причина. С този метод установяваме кой от тези 4 механизма е отговорен за повишеното налягане при конкретния пациент.”

От опит проф. Раев казва, че най-често са 2 – задържане на течности и свиване на съдовете. Пациентите смятат, че като нямат отоци, не задържат течности. Но отокът е късно усложнение на сърдечна недостатъчност и няма връзка с хипертонията, казва лекарят. Нормално водата в организма е до 60%. Ако е повече, е налице водна задръжка.

Хипертонията отначало е без симптоми, рядко има главоболие. Ако се пие лекарство за кръвно и то е неправилно предписано, се проявяват странични ефекти. Тогава пациентът спира да го взема и е в риск от усложнения. Сега, след като се открие механизмът, правим избор от основните 5 класа лекарства за кръвно и спестяваме риска от странични ефекти и пари за ненужни медикаменти, пояснява проф. Раев. Така по-бързо започва да се контролира кръвното и се достигат прицелните му стойности. Иначе се прилага метод проба - грешка с предписване на различни лекарства и съответно има излишни разходи.

Често се случва пациенти да се оплакват от студени крака, виене на свят, еректилна дисфункция. А изследването показва, че причината е намалено оросяване на органите с кръв. Това най-често става при употребата на бета-блокери, които не са предписани по показания, пояснява проф. Раев.

Изборът на лекарство се прави емпирично и според методични указания. Ако с два медикамента не се постигне контрол, се назначава трети, дори четвърти. За втори и трети медикамент няма указания и всичко се прави на базата на опита. Ако пациентът задържа течности, трябва да му се изпише диуретик. Но ако не е така, лекарството трябва да е друго. Това няма как да се разбере, ако не е ясен механизмът, по който се вдига кръвното му.

“Хипертонията се подмладява, все по-често има пациенти на по 30 години, казва проф. Раев. При тях до 10 г. не очакваме усложнения, но след това те са възможни в прицелните органи – сърце, мозък, бъбреци, съдове.”

Различни са стойностите на кръвното, ако се мери у дома и тук. В болница е по-високо заради стреса на пациента, но не бива да стига 140/90. А у дома не бива да е над 135/85. Записано в дневник от пациента, е по-точен показател за риска от инфаркт, инсулт, отколкото еднократно измерено в поликлиника.

Още преди събуждане сутрин кръвното се вдига и в първите няколко часа е по-високо, но остава в норма при здравите. При хипертоници се случва още на ставане от леглото кръвното да скочи до 240. Това обяснява защо най-често инсултите и инфарктите са в 3-те часа след ставане от сън.

При някои хора кръвното нощем е високо, при други е нормално и рязко скача сутрин. Ето защо трябва да се прецени кога да вземат лекарства – сутрин, вечер, преди лягане. Добре е кръвното да се мери преди вземане на лекарството. Трябва да се оцени и дали се постига 24-часов ефект с даден медикамент, ако се взема еднократно. Иначе се коригира дозата или той се сменя.