Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър: NOVA
Кадър: NOVA

Реформи се правят само когато си във властта , и то със стъпки, които са възможни, каза бившият здравен министър

Ще се върна някога към професията на лекар, но в близките месеци ще работя за предизборната кампания на РБ. Това каза д-р Петър Москов, който допреди няколко дни беше министър на здравеопазването в правителството на Бойко Борисов.

На въпрос може ли да гледате в очите колегите си лекари след 2 години на менистерския пост, той твърдо отговори: Да. Защото пътят, по който променяхме системата към добро. Целта бе връщането на системата от търговския към медицинския модел. Системата се обърна към пациента. Доктор Москов е убеден, че 2 г. в сектора е имало силна държава.

Ще ви запомнят с пръстовия отпечатък и с няколко обвинения на прокуратурата, каза му водещата.

Досъдебните производства не са свързани с корупция или злоупотреба , отговори бившият министър и обясни, че с дарението за Турция и получаването на ваксините е гарантиран общественият интерес.

А целта на пръстовия отпечатък е електронна идентификация, чиято цел беше да осветлим финансовите потоци и даде пример. От въвеждането заявките на здравните заведения към касата на дневна база от 6,8 млн. лева падна между 5,5 и 4,5 млн. лв., т.е около милион по-ниски заявки на ден. Това е изсветляване на парите, обясни Москов.

Той каза, че не се страхува, че с идването на служебното правителство ще има реформа на реформата, след като най-сериозният му критик Илко Семерджиев вече е здравен министър. Призна обаче, че имат коренно различна философия за развитие на системата.

Водещата го попита как ще обяснят на хората, че Реформаторският блок е по-доброто дясно, не изглеждат ли по-автентично дясно напусналите властта - новата партия на Радан Кънев или „Да , България” на Христо Иванов.

С едно няма да се примиря – нашето мафиотизирано общество без правила ще бъде принудено цял живот да отговаря на въпроса кой, а въпросът е защо, обясни Москов. Той обясни, че само във властта можеш да защитваш и реализираш идеи, и то със стъпките, които са възможни.

Нужно е упорито и всекидневно усилие, прозрачност. Сигурно е обаче, че ако искаш радикални промени и си без мнозинство, ти знаеш, че отиваш дотам, докъдето можеш. Ако излезеш от системата, нищо не правиш. За тези две години в здравната сфера имаше прозрачност, смисленост и отговорност. Парите отидоха не в нечий джоб, а за обществения интерес. Пътят за промяна е с носене на отговорност, а не с речи, каза Москов. Затова той определи излизането на ДСБ като лошо политическо решение. А Христо Иванов никога не е бил в РБ.