Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Bеликият артист, гласът на руската болка и гордост, бардът на унижените и оскърбените Владимир Висоцки щеше да навърши 86 години на 25 януари тази година, ако беше жив. Което е крайно невероятно, като знаем каква експлозивна личност на крайностите и безкрайностите е бил той, каква могъща бунтарска енергия кипи в него. Тя се излива и до днес от всяка песен на барда.

Даже е чудно, че доживя до 42 години.

Владимир Висоцки е убит от КГБ. Не, той е убит от приятелите си. Тези две хипотези поддържат различни автори, а някои твърдят, че и двете са верни. Има и такива, които смятат, че по-скоро е бил фаворизиран от КГБ, но това е съвсем друга история.

Официалната версия е, че Висоцки е починал от масиран инфаркт в съня си. Самият офицер, разследвал смъртта му, проговори неотдавна и призна, че става дума за убийство...

Днес Владимир Висоцки отново не е особено удобен. През 2015 г. организаторите на концерт в негова памет го отмениха в последния момент, като аргументираха решението си с "политическата дейност на артиста". „Ние смятаме, че културата е извън политиката. И всеки уважаващ себе си и творческата общност деец на културата няма право да я използва в подкрепа на една или друга политическа позиция, още повече с непристоен или груб маниер дори когато е изразена в тънка семантична форма", се казваше в изумителното официално решение на ръководството на артсалона, организатор на концерта.

Руският президент Владимир Путин обаче обича да цитира Висоцки. Преди година той се обърна със стих от негова песен към вицепремиера Юрий Трутнев, оглавяващ руската делегация, завърнала се от икономическия форум в Давос:

“Показах бицепс, без да искам, даже сакото си свалих…” (“Обнажил я бицепс ненароком, даже снял для верности пиджак” , от „Честта на шахматната корона II” - бел. авт.) „Това Висоцки може би е изпял за вас?”, попита държавният глава Трутнев, след като изслуша доклада му за преговорите в Давос.

Владимир Висоцки е убит по заповед на КГБ. Това твърди полякинята Марлена Зимна, авторка на книгата за великия руски бард и актьор “Кой уби Висоцки?”, предаде преди време АП.

Починалата миналата година полска изследователка на живота и творчеството на титаничния руснак през 1987 г. печели олимпиада по руски език, отива на международен семинар в Москва и остава да учи руска филология в Московския държавен университет “Ломоносов”. Тя от дете е почитателка на барда и веднага тръгва

по стъпките му в руската столица

Запознава се с майка му Нина Максимовна, приятелите, колегите му от театър „Таганка”, почти денонощно е с тях. В резултат на тези срещи написва няколко книги за идола си.

Две от тях са по темата за

обвития му в мъгла край

- “Висоцки между живота и смъртта” и "Кой уби Висоцки?".

През 1994 г. тя създава в град Кошалин в Полша музей на Висоцки. Благодарение на нея са запазени цветни кадри от коронната роля на артиста в „Таганка”, тази на Хамлет. В архивите на Русия, Франция, Япония, България и Полша открива безценни записи на интервюта с барда и спектакли с негово участие.

В книгата си "Кой уби Висоцки?" Зимна твърди, че КГБ убива Висоцки, позовавайки се на признанията на хора, прекарали последната нощ с барда. Пред полския в. "Жечпосполита" тя разказва, че е разговаряла с лекаря на Висоцки, който

на смъртното си легло й признал, че

певецът бил умъртвен от дяволски коктейл

- отрова, успокоителни и алкохол.

"Ние прекрасно се погрижихме за това", казал й директно анестезиологът реаниматор д-р Анатолий Федотов по нейните думи.

Той е не просто лекар на барда, а един от “приятелите”, с които запивали във фаталната нощ, през която те го връзват и оставят на балкона, както ще разберем от разказа на кварталния милиционер.

 

Какви нови факти разкриват свидетелствата за кончината на певеца, четете в печатното издание нна в. "168 часа"