Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лъжа е, че хората не хващат птичи грип. 150 човека се разболяват всяка година

150 човека се заразяват от птичи грип всяка година, алармират от Световната здравна организация. Експертите регистрират в световен мащаб толкова случая, при които щамът H5N1 се предава и на хората, въпреки твърденията на много лекари, че това е почти невъзможно. Притеснителното е, че според статистическите данни една трета от заразените умират.

Още от началото на декември започнаха да се появяват единични сигнали за заразени птици в България и въпреки взетите мерки, вече са регистрирани над 450 000 случая в 63 огнища на болестта в 12 области. Най-силно засегнати са ферми за патици и гъски, което според специалисти е и икономически удар, тъй като страната ни е вторият износител на гъши и патешки дроб в Европа. Най-много регистрирани болни животни са във ферми в Пловдивска област. 14 са откритите огнища в Старозагорска област. Има установени случаи и в София, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик и Ямбол. Грипът се разпростряна много бързо и е с изключително висока смъртност сред пернатите, като почти 100% от засегнатите умират. Затова превантивно се умъртвяват хиляди животни. Установено е и огнище сред диви птици във Видин. В много области е временно забранен ловът на пернати, а природният резерват Сребърна бе затворен за туристи. На 19 януари са отпуснати 9,7 милиона лева за ликвидирането на заразата – като голяма част са за обезщетения на засегнатите птицевъди.

В последните дни бяха открити и множество мъртви птици в района на Дуранкулашкото и Шабленското езеро – лебеди, шабли и водни кокошки, както и няколко на северния плаж в Бургас и на този на къмпинг "Градина". От регионалните инспекции по опазване на околната среда и водите призовават да се подават сигнали към съответните институции при намиране на умрели птици. Най-важното е – при никакви обстоятелства тези птици да не се пипат или преместват, защото тогава вече има риск за предаване на болестта и на човек. Факт е, че заразата може да се разпространява дори от гълъби и затова гражданите трябва да са изключително бдителни и да подават сигнали на телефон 112.

От Центъра по заразни и паразитни болести съветват най-вече да не се консумират сурови или полусурови птиче месо или продукти от птичи произход. При приготвяне те да бъдат обработени при достатъчно висока температура и за достатъчно дълго време, което гарантира унищожаването на вируса на птичия грип. Освен това е важно спазването на добра лична хигиена, а за работещите в птицеферми - задължително носене на предпазни маски и ръкавици.  Досега в световен мащаб няма данни за възникване на заболявания при хора след консумация на обработени птиче месо и яйца. Според специалисти заразата става единствено чрез директен контакт с болна птица или със суровото й месо. Заразените животни отделят вируса със слюнката, носния секрет и изпражненията си. Така дори един заразен екземпляр бързо разпространява заразата сред околните птици. Първият случай на човек, заразен от птичи грип, е регистриран в Хонконг през 1997 г. След епидемичното му разпространение в Азия хиляди хора се разболяват и много от тях умират. Днес годишно се регистрират по 150 случая на хора, заразени с болестта, като най-рисковите групи са животновъди, ветеринари, селски работници. Освен при пряк контакт с болно животно човек може да се зарази при контакт със секреции и птичи тор, където концентрацията на вируса е много висока. Рисков фактор е контакт с диви водоплаващи птици. Техният лов е особено опасен.

Симптомите при хората са същите като при стандартен вид грип – повишена температура, болки в гърлото, мускулни болки, отпадналост, кашлица и хрема, липса на апетит, мигрена. Възможно е развитие на конюнктивит. При пациенти с такива симптоми, които са били в контакт с птици, пътували са в рисков район или са консумирали птичи продукти, непреминали добра термична обработка, специалистите съветват за задължителна консултация с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести. Ако не се открие навреме и не се лекува, птичият грип може да доведе до сериозни усложнения като остра пневмония, респираторен дистрес синдром, органна недостатъчност, сепсис. Прогнозата на болестта е лоша - близо 60% от заразените развиват усложнения.

Ваксина срещу птичи грип съществува, но прилагането й е ограничено до рискови контингенти - работещи в птицеферми, работещи със суровини от птици, пътуващи в страни, засегнати от птичи грип. У нас се предвижда въвеждането на мерки за засилване на биосигурността в стопанствата, тъй като според експерти бързото разпространение на птичия грип сред пернатите е и заради лошата хигиена в някои от фермите в страната ни.