Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС

Японките са едни от най-елегантните жени в света. Те винаги изглеждат поне с 10 години по-млади и живеят най-дълго от всички жени по света, пише “Брайт сайд”. Ето някои тайни, свързани с храненето, които ги поддържат в перфектна форма.

Кухня

Съвсем погрешно е схващането, че японците ядат единствено суши. Техният хранителен режим всъщност е доста разнообразен. Предпочитат риба, водорасли, зеленчуци, соя, ориз, плодове и зелен чай.

Японското хранене е балансирано и почти без висококалорични и вредни храни. Японците разчитат най-вече на сезонни продукти, като през зимата наблягат на месо, риба, топли напитки и супи.

Готвене

В традиционната японска кухня храните най-често се обработват чрез задушаване, печене или пържене, но в специални тигани със съвсем малко мазнина. Зеленчуците са нарязани така, че да се приготвят по-бързо.

Предимството на това готвене е, че запазва много от хранителните свойства на продуктите. Зеленчуковият бульон е в основата на повечето от японските ястия. Японците слагат малко подправки, за да запазят храната лека и да не затруднява стомаха, черния дроб и бъбреците.

Културата на хранене

Самото хранене е ритуал в Япония. Яде се бавно, на парченца, като приборите и чиниите са малки. Стремежът е да се запазят естественият вкус и вид на храната. Затова ястията не се декорират.

Японците не смесват различни гозби в една чиния. Всяко ястие има собствено място на масата. Чинията никога не е препълнена.

Ориз вместо хляб

Оризът е съществена част от всяко хранене и се приготвя без сол и масло. Липсата на тестени продукти поддържа японците в чудесна форма.

Закуската е основна

Закуската е най-важното хранене за японците през деня. Тя включва риба, ориз, омлет, соеви ястия със зеленчуци, водорасли и чай.

Без десерт

Десертът рядко се появява в японско меню. Ако го има, е съвсем малка хапка и е беден на мазнини и захар. Отношението на японците към сладкото е доста по-различно от европейското. Те не наблягат на кейкове и кремове. В японската кухня има и сладолед, но приготвен от ориз.