Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Не ме убивайте”, замолил се атентаторът и се опитал да се скрие под леглото.

Чудовището беше заловено”, написа на челната си страница в. “Хюриет”, след като убиецът от Рейна - Абдулгадир Машарипов, бе заловен от турските власти.

Акцията по задържането му продължава 17 дни и в нея участват близо 2000 полицаи, и са обискирани 152 адреса паралелно в Истанбул, Коня, Хатай и Измир. По нареждания на органите на реда Машарипов трябва да бъде заловен жив, за да се разкрият връзките му с терористичните организации. И постигат успех. Оказва се, че Абдулгадир е имал намерение да стреля на съвсем друго място.

В своите самопризнания терористът споделя, че заповедите, които му били дадени, настоявали атаката да се случи на площад “Таксим”. Но според Машарипов условията не били подходящи и той започнал да търси друго място. Така откирива клуба на брега на Рейна, където изстрелва 180 куршума, избива 39 души, а 69 са ранени.

“Пристигнах в Турция от Иран, след като получих заповеди да участвам във войната в Сирия миналия януари. Установих се в Коня (провинция в Централен Анадол). Докато бях там, получих наставления от Рака.

Казаха ми да направя атентат на площад "Таксим" в новогодишната нощ", и добавя, че е пращал кадри от “Таксим” на бунтовниците на ИДИЛ в Рака.

“Отидох на “Таксим”, но там имаше прекалено много охрана. Не беше възможно да стрелям там. Свързах се с човека, който ми даде заповедите, и му казах, че на площада не е подходящо да се направи атентат, и той ми нареди да търся друга мишена. Обикалях с такси по крайбрежието около 22 ч. вечерта и забелязах, че на входа на "Рейна" няма много охранители. Предадох тази информация на човека от Рака и той ми каза да нападна там. Върнах се до Зейтинбурну с таксито, взех си оръжието и стрелях в "Рейна", добавя още той.

Според полицейски разследвания Машарипов твърди, че първо се е обучавал в лагери на “Ал Кайда” и от там е взел и оръжията си, преди да се превърне във войник на ИДИЛ. Той пристига в Истанбул на 16 декември 2016 г. от Коня. Първоначално е бил настанен в една къща на ИДИЛ в “Башакшехир” и се мести в квартал “Зейтинбурну” два дни преди атаката.

Веднага след зверския акт нападателят бяга в ресторант “Уйгурски” в Зейтинбурну и останал там цяла вечер. Тръгнал си рано сутринта на първи януари и отишъл в Башакшехир. Оттам го взимат двама човека и го откарват в квартал “Есенюрт”, където властите го хващат. Той се установява в къщата, която е наета от Мохамед Али, иракски гражданин, преди шест месеца за общо 750 турски лири на месец. Мохамед също е бил задържан, след като бе хванат в къщата заедно с Машарипов и три жени.

"Не ме убивайте", замолил се на турски терористът, когато полицията нахлула в апартамента, и се опитал да се скрие под леглото. Според разузнаването нападателят говорел не само родния си език, но и арабски, руски, китайски и турски.

От апартамента били конфискувани 197 000 долара, два пистолета и SIM карти, разкрива Ройтерс. В. “Дейли сабах” добавя, че са намерени и два дрона. До пълната с пари чанта имало копие на Корана.

Следователите открили и написана на ръка бележка, на която имало нарисувани червени сърца. На нея се чете енигматичният текст: “Прави, каквото искаш. Вече не ме интересува, не мога да помогна на никого, защото не мога да помогна и на себе си. Ако това искаш - добре, но аз ще бъда на друго място, далече от нея.” Преди да бъде отведен в полицейското управление за разпит, 33-годишният Машарипов бил прегледан от лекари, съобщава в. “Хюриет”.

За първи път след атаката, полицията засича екстремиста на ИДИЛ в квартал “Бакъркьой”, Истанбул, ден след нападението на Рейна. КАТ разпознава Машарипов, който седи на задната седалка на кола, и започва да стреля по него, ала автомобилът успява да се измъкне.

Абдулгадир се паникьосва не само защото властите го разпознават, но и поради факта, че полицията арестува трима узбекски граждани, с които той е бил в контакт в южната провинция Хатай. Точно това е моментът, в който Машарипов се мести в “Башакшехир”.

Какво откриват разследващите, докато търсят убиеца от "Рейна", четете в хартиеното издание на "168 часа".