Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По време на грипна епидемия трябва да се ограничи приемът на рафинирана захар, категорични са учени. Специалисти са доказали, че диета без каквито и да било подсладени продукти в продължение на две седмици се отразява благоприятно на имунитета.

Американски специалисти алармират, че консумацията на захар по време на грипна епидемия носи същия риск като простудяването или излизането с прекалено тънки дрехи. Причината според лекарите е, че захарта силно уврежда възможността на белите кръвни клетки да се борят с вирусите и бактериите. Екип от Калифорнийския университет провежда експеримент, доказващ, че диета без сладко дори само за две седмици има благоприятен ефект върху имунитета. Участват близо 50 доброволци, често страдащи от настинки, синузити, инфекции на дихателните пътища, грипни състояния и стомашни проблеми. Те са лишени за период от 14 дни от каквито и да било продукти, съдържащи рафинирана захар. Резултатите, публикувани в списание Obesity, показват значително подобряване на състоянието на всички участници – не се разболяват така често, чувстват се по-бодри, много по-издръжливи са.

Учените са категорични, че навикът на много хора да похапват сладко, когато са болни, всъщност забавя оздравяването им и в някои случаи дори влошава състоянието. Затова те съветват, когато пациентът е с настинка или грип, да спре всякакви продукти с рафинирана захар. А дори за здравите при грипна вълна специалистите препоръчват ограничен прием на сладко. Най-добрият вариант е по време на грипни епидемии, при застудяване на времето или между два сезона задължително да се следва минидиета от поне две седмици без захар.

Защо захарта е най-опасна за децата, четете в хартиеното издание на "168 часа".