Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

През последните години се наложи феноменът българските автори да бъдат сред най-четените. Традицията се запази и през 2016-а и именно наши автори заемат челните места в класацията за най-продаваните за изминалите 12 месеца. Те задминаха дори Дж. К. Роулинг, Фредрик Бакман и Харпър Ли по продажби в страната. 

Сред най-успешните са Иван Михалев и Елина Цанкова с продължението на уникалната си разходка из България “Нови 101 отбивки”, неповторимият Георги Божинов с “Калуня-каля”, “Кукавица кука” и “Караджата”. Най-купуваният млад български автор безапелационно отново е Емил Конрад с “#Сподели”. Сред най-четените книги през 2016-а са също “Аз още броя дните” на Георги Бърдаров, “Бабо, разкажи ми спомен” от Ивинела Самуилова, “За мен е чест” от Иво Сиромахов и Слави Трифонов, “Щъркелите и планината” от Мирослав Пенков, както и различни книги от и за Петър Дънов.

За изминалите дванайсет месеца най-продаваните чужди автори у нас са Фредрик Бакман с “Брит-Мари беше тук” и “Баба праща поздрави и се извинява”, Дж. К. Роулинг с “Хари Потър и Прокълнатото дете” и Джоджо Мойс с необичайната любовна история “Аз преди теб”. Роля за високите продажби на романа изигра и излизането на едноименния филм с участието на Емилия Кларк и Сам Клафлин. Издателите отчитат успешно представяне и на втората част “След теб”. И тази година продължават да се продават много добре “Физика на тъгата” от Георги Господинов, “Да убиеш присмехулник” от Харпър Ли, “Любов” от Елиф Шафак, както и поредицата “Дневникът на един Дръндьо”. Освен това все още е актуален феноменът сред най-купуваните книги да са тези за оцветяване за възрастни.

Сред емблематичните заглавия на годината издатели определят също така и “Да четеш Лолита в Техеран” от Азар Нафизи, “Детски и домашни приказки” - превод по оригиналните немски текстове на прочутите приказки на Братя Грим, “Червенокосата” - най-новия роман от носителя на Нобелова награда Орхан Памук, “Няма да получите омразата ми” - трогателния разказ на френския журналист Антоан Лейри за загубата на голямата му любов, загинала под куршумите на терористите в Париж в нощта на 13 ноември 2015 г, "Три ябълки паднаха от небето" на Нарине Абгарян, “Нашата книга” от Емил Андреев, новите издания на “Войната на таралежите” и “Васко да Гама от село Рупча” от Братя Мормареви, “Дюи - котето от малката провинциална библиотека, което трогна света” от Вики Майрън, “Момичето от влака” от Паула Хоукинс.

Важно е да се подчертае, че когато говорим за най-продаваните книги на годината, става дума за продажби малко над 10 хиляди бройки за този период. От издателствата и големите вериги книжарници не споделят официални данни. Изключение правят единството книжарници “Хеликон”, които публично оповестиха класацията си с най-продавани книги с точен брой продадени копия. В тази верига топ 5 на заглавията са „Изкуството на войната” от Сун Дзъ – 3535 бройки, “Малкият принц” от Антоан дьо Сент Екзюпери – 2661, “#Сподели” от Емил Конрад – 2531, “Аз преди теб” от Джоджо Мойс – 2321, “Нови 101 отбивки” от Иван Михалев и Елина Цанкова – 2246. И тъй като тези данни са само за една от големите вериги книжарници, се изчислява, че горе-долу най-купуваните книги за годината са се продали всяка около 10 хиляди копия.

Това е нищо, сравнено със световния пазар, където най-продаваната книга за 2016 г. според Amazon е “Хари Потър и прокълнатото дете” от Дж. К. Роулинг – литературната адаптация на пиесата на Джак Торн. Изданието достига почти до 5 милиона продадени бройки за годината, като само за първите два дни от пускането в продажба са купени 2 милиона копия, което превръща книгата в най-бързо продаваната. Сред най-успешните заглавия за 2016-а в света според Amazon са също “Човек на име Уве” на Фредрик Бакман, “Да убиеш присмехулник” от Харпър Ли, “Фантастични животни и къде да ги намерим” от Дж. К. Роулинг, “Момичето от влака” от Паула Хоукинс, “Магията на подреждането” от Мари Кондо, поредицата “Дневникът на един Дръндьо”, както и детските книги на Доктор Сюс.

Важно е да се отбележи, че всяка голяма верига книжарници в България има своя собствена класация и първото място във всяка от тях е различно. Наблюдава се феноменът най-продаваната книга в дадена верига книжарници да е на издателството, което е свързано с нея. Например в класацията на книжарници “Сиела” на първо място е “Нови 101 отбивки” от Иван Михалев и Елина Цанкова от издателство “Сиела”, във верига “Хермес” – “Аз преди теб” от Джоджо Мойс от издателска къща “Хермес”, в книжарници “Хеликон” – специалното издание на “Хеликон” с избрани откъси от “Изкуството на войната” от Сун Дзъ. Според издатели тези разлики са напълно нормални, но все пак някои заглавия присъстват във всички класации – именно те трябва да бъдат отчетени като най-успешните на годината. Освен това издателите подчертават, че когато става дума за най-продаваните заглавия за 12 месеца назад, е важно да се има предвид и цената. Книги на специални промоции или с корична цена около 5 лв. дори и да имат голям тираж, не дават реална представа за пазара, тъй като те се избират не толкова заради самото качество, а от финансова гледна точка.

Освен това и тази година младите читатели ще имат право да изберат най-добрите детски книги, излезли на български през 2016 година, по време на ежегодната кампания "Бисерче вълшебно". Всеки любител на книгите на възраст от 6 до 15 години ще може да гласува за любимите си заглавия на www.biserche.com