Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Алжирски жени – версия О”, Пабло Пикасо
“Алжирски жени – версия О”, Пабло Пикасо

240 милиона долара – точно толкова бе готово да плати полското правителство за "Дамата с хермелина" на Леонардо да Винчи. Картината е определяна като най-ценната, изложена в Полша. Платното, рисувано от гениалния художник през 1490 г., от повече от 200 години е част от колекцията на фамилия Чарториски.

Смята се, че на него е изобразена Чечилия Галерани, която е била любовница на херцога на Милано Людовико Сфорца. Съхранява се в Краков, но по време на Втората световна война е конфискувана от нацистите. По-късно е открита в дома на генерал-губернатора на Полша Ханс Франк и върната на реалния й собственик. Картината се оценява на 350 милиона долара, но от фондация "Чарториски" съобщават, че са направили жест към министерството на културата и националното наследство на страната и са се съгласили да я продадат за много по-ниска сума. Точната цена на “Дамата с хермелина” не е съобщена, но е факт, че са заплатени 80 милиона долара за цялата колекция на фамилията, включваща също графика на Рембранд, рисунки на Реноар, както и ценни книги и ръкописи. Според артексперти министерството на културата е заплатило едва 5% от реалната стойност на колекцията. Но дори и да беше продадена за сумата от 240 милиона долара, “Дамата с хермелина” пак нямаше да е на най-висока цена в света. 

"Дамата с хермелина", Леонардо да Винчи
"Дамата с хермелина", Леонардо да Винчи
  Разбира се, когато говорим за класация за най-скъпите платна, трябва да уточним, че става дума за произведения, които са били предлагани на търг и закупени. Съществуват прекалено много картини, които са в пъти по-ценни от цитираните в тази класация, но те най-вероятно никога няма да бъдат продадени, затова и реалната им стойност остава само предположение.

“Кога ще се омъжиш?”, Пол Гоген
“Кога ще се омъжиш?”, Пол Гоген
  Две са платната, заемащи челно място сред най-скъпите в света. За 300 милиона долара през февруари 2015 г. е купена картината на Пол Гоген Nafea faa ipoipo – “Кога ще се омъжиш?” на таитянски. Продавачът е фамилия Щехелин – наследници на изключително ценна колекция. Самите собственици са изненадани от високата цена, достигната на търга, след който картината става притежание на кралското семейство на Катар. Нарисувана е през 1892 г., когато Гоген търси своя рай във Френска Полинезия. Абсурден факт е, че при смъртта на Гоген платното е закупено за мизерните 7 франка, а днес е едно от най-скъпите в света.

Interchange, Вилем де Кунинг
Interchange, Вилем де Кунинг
  300 милиона долара е и цената на Interchange от един от лидерите на абстрактния експресионизъм Вилем де Кунинг. През септември 2015 г. картината е закупена от милиардера Кен Грифин, известен със страстта си към произведения на изкуството. Продавачът е фондацията "Дейвид Гефен". Платното е рисувано през 1955 г. и се смята за емблематично за стила на Кунинг. 

“Картоиграчи”, Пол Сезан
“Картоиграчи”, Пол Сезан

259 милиона долара са дадени през април 2011 г. за картината “Картоиграчи” на Пол Сезан – наричан “бащата на модерното изкуство”. Платното, завършено през 1895 г., е част от серия от пет картини на същата тема, всяка от които е призната за шедьовър на постимпресионизма. Става собственост на кралското семейство на Катар и цената й е толкова висока не само заради таланта на Сезан, но и защото тя е купена с правото да бъде излагана в музей в Доха. Преди това платното е собственост на гръцкия корабен магнат Джордж Ембирикос, притежател на богата колекция от произведения на Гоя, Пикасо и Ван Гог. След смъртта му обаче наследниците му продават голяма част от творбите. И именно “Картоиграчи” им носи най-големи приходи. 

Number 17A, Джаксън Полък
Number 17A, Джаксън Полък

Следващата картина в класацията е Number 17A на Джаксън Полък. Тя е част от вече цитираната сделка между фондацията "Дейвид Гефен" и милиардера Кен Грифин. През септември 2015 г. той не купува единствено Interchange на Кунинг за 300 милиона, а дава още 200 милиона за картината на Полък – смятан за една от най-емблематичните фигури на абстрактния експресионизъм. 

“№ 6 - виолетово, зелено и червено”, Марк Ротко
“№ 6 - виолетово, зелено и червено”, Марк Ротко

186 милиона пък дава руският милиардер Дмитрий Риболовлев през август 2014 г. за картината “№ 6 - виолетово, зелено и червено” на американския художник с руски произход Марк Ротко. Платното е завършено през 1951 г. и се смята за един от шедьоврите на абстрактния експресионизъм. 

"Портрет на Мартен Солманс", "Портрет на Опийен Копит", Рембранд
"Портрет на Мартен Солманс", "Портрет на Опийен Копит", Рембранд

През септември 2015 г. фамилия Ротшилд пуска на търг двата допълващи се семейни портрета на Мартен Солманс и Опийен Копит от Рембранд. Сумата достига до 180 милиона долара, защото за ценните картини спорят Райксмузеум и Лувъра. Холандският министър на културата Мариет Бусемакер и френският й колега Фльор Пелеран достигат до нестандартно решение и закупуват заедно произведението на изкуството с уговорката картините да бъдат излагани и в двата музея за равни интервали от време. 

“Алжирски жени – версия О”, Пабло Пикасо
“Алжирски жени – версия О”, Пабло Пикасо

Картината на Пабло Пикасо “Алжирски жени – версия О” е оценена на 179,4 милиона долара на търг през май 2015 г., организиран от “Кристис”. Тя е част от серия от 15 картини, обозначени с буквите от А до О, които художникът рисува в периода 1954-1955 г. В тях Пикасо отдава почит на Йожен Дьолакроа, от чиято едноименна картина се вдъхновява за своята серия. 

“Легнало голо тяло”, Модилиани
“Легнало голо тяло”, Модилиани

170,4 милиона долара плаща китайският милиардер Лиу Ициен за произведението “Легнало голо тяло” от гениалния Модилиани на търг през ноември 2015 г. Смята се, че за картината, завършена през 1918 г., на художника е позирала неговата спътница в живота Жан Ебютерн, която от отчаяние се самоубива бременна два дни след смъртта му. 

“№5”, Джаксън Полък
“№5”, Джаксън Полък

Представителят на абстрактния експресионизъм Джаксън Полък се оказва най-скъпо продаваният художник с две картини в престижната класация за най-ценни произведения. “№5”, създадена през 1948 г., е купена през ноември 2006 г. за 140 милиона долара. 

“Жена III”, Вилем де Кунинг
“Жена III”, Вилем де Кунинг

Колегата му Вилем де Кунинг също е представен с още едно произведение – “Жена III”, отново купена през ноември 2006 г. за сумата от 137,5 милиона долара. Днес картината е собственост на милиардера Стивън Коен. 

“Портретът на Адел Блох-Бауер I”, Густав Климт
“Портретът на Адел Блох-Бауер I”, Густав Климт

Произведение на емблематичния Густав Климт достига до 135 милиона долара през 2006 г. Тогава, рисуваният през 1907 г., “Портретът на Адел Блох-Бауер I” е купен от Neue Galerie, Ню Йорк. Картината е поръчана от богат индустриалец, който иска от Климт да създаде перфектния портрет на съпругата му. Художникът работи по него четири години, като оставя десетки скици и цели две платна на Адел. 

"Сън", Пабло Пикасо
"Сън", Пабло Пикасо

Милиардерът Стивън Коен, който купува “Жена III” на Кунинг, през 2013 г. успява да се сдобие и с още една от най-ценните картини в света – “Сън” на Пабло Пикасо, срещу сумата от 155 милиона долара. Така увеличава частната си колекция, в която има и произведения на Ван Гог, Мане и Сезан. 

“Портрет на д-р Гаше”, Ван Гог
“Портрет на д-р Гаше”, Ван Гог

Когато е продаден за 82,5 милиона долара през 1990 г. “Портрет на д-р Гаше” от Ван Гог става най-скъпо закупената картина в историята. Уникалният за времето си търг е организиран на 15 май 1990 г. от аукционна къща “Кристис”. Достигната е астрономическа сума за 90-те години, платена от японския магнат Рьоей Сайто. Платното, завършено през 1890 г. само шест месеца преди самоубийството на художника, е продадено за първи път през 1897 г. за скромните 300 франка. Смята се, че след търга през 1990 г. магнатът Сайто години наред я държи заключена в сейф, а след смъртта му не е ясно кой от наследниците му я е получил.