Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според учени празниците в края на годината са извор на прекалено силни емоции и затова всичко, преживяно през тях, се обостря като интензивност.

Психологът Татяна Кючукова подчертава пред “168 часа”, че едно от възможните психологически обяснения е, че хората са много по-чувствителни към трагедиите, когато те се случват по празници: “Получава се сблъсък на противоположни чувства и преживявания – от една страна на очакваните емоции за щастие и за веселие, а от друга – на тъга и потиснатост. Когато се случи нещо, което не е в синхрон с очакваната празничност, то става още по-ярко, противоположността му е по-видима и се преживява по-силно. Причината за това е, че е трудно да се интегрират две противоположни емоции.

Освен това хората са много по-сензитивни по празници. Настроени са да търсят символика в катастрофи, случили се около знакови дни. Това е наследство от древността, когато празниците в края на годината са били отбелязвани именно с цел да се предпазят хората от зла поличба, да се спасят от глад или бедствия. Векове наред са се извършвали празнични ритуали именно с цел да се създаде усещане за сигурност. И всякакво нещастие, случило се в емблематични дни, е удар именно по тази сигурност. Освен това празниците може да станат и причина за отключване на депресивни състояния. По правило в такива дни човек трябва да е щастлив – поне така се предполага. Но много хора не са – развели са се, загубили са близък, останали са без работа. В такъв случай цялата празничност засилва още повече симптомите на потиснатост и страдание. А това крие рискове от психични кризи. Ритуалите и качеството на общностния живот, възможностите ни да оказваме емоционална подкрепа са в основата на възстановяването след преживени бедствия.”

Някои специалисти обясняват трагедиите, случващи се около празници, именно с това, че през такива периоди се засилва агресията и желанието за насилие към непознати. Факт е, че случаите на депресии се увеличават около празници. Специалисти от Американския национален институт по психично здраве подчертават, че 70% от хората страдат от потиснатост и апатия по Коледа и Нова година.

А изследване на британски учени от началото на 2016 г. доказва, че най-много молби за развод се подават именно след новогодишната отпуска. Според статистиката януари е месецът с най-много поискани раздели. Като причина за това психолози изтъкват именно факта, че празниците в много от случаите се оказват период на стрес, а не на радост. Напрежението от множеството приготовления и семейни събирания става отключващ фактор за множество кризи, депресивни състояния и агресия.