Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проклятието "Смърт на Коледа" - България изплаща кървава карма

Казват, че по Коледа се случват чудеса. Но фактите говорят, че се случват и трагедии. Само през последните седмици станахме свидетели на терористичен акт на базар в Берлин, жестоко убийство на руския посланик в Турция, на стрелба в Цюрих. Да не говорим, че само в рамките на дни загубихме великия Джордж Майкъл, актрисата Кари Фишър, станала известна с ролята си на принцеса Лея, целия академичен ансамбъл за песни и танци на Руската армия, Клод Женсак – екранната съпруга на Луи дьо Финес, рок легендата Рик Парфит от Status Quo, един от най-великите атлети в историята етиопеца Мирутс Ифтер, както и Вера Рубин - пионер в изследванията на тъмната материя във Вселената.

Всъщност мнозина вярват, че в последните дни от годината си отиват най-добрите и най-талантливите, а около коледните празници винаги се случват катаклизми и катастрофи. Факт е, че точно преди 15 години на 21 декември бе ужасяващата трагедия пред дискотека “Индиго”, при която загинаха седем деца, а десетки бяха ранени. През 2003 г. пък на 27 декември в Кербала след атака на първата база на българските войски в Ирак петима наши военни загубиха живота си. Тази година празниците бяха помрачени и от трагедията в Хитрино.

Съществуват множество различни версии защо именно около тези светли дати се случват нещастия. Според някои от най-крайните теории именно в България това са дни на трагедии, защото страната ни изплаща кървавата карма, която носим още с избиването на болярските родове от княз Борис I. Теорията, че Покръстителя на българите всъщност е извършил огромен грях, като е убил най-знатните и най-близките си боляри, отдавна е застъпвана от духовни учители. Те проповядват, че България има да плаща още столетия кръвен данък за това зверство. Занимаващи се с езотерика твърдят, че този налог се изисква именно в дните около Коледа. Обясняват го с древния произход на християнския празник, заел мястото на много по-старите традиции, чрез които още при друидите се е отбелязвал най-късият зимен ден и преминаването към цикъл на ново начало. В древността жрици изпълнявали специални ритуали именно през този период, за да прогонят черните сили и да пропъдят злото.

И до днес в някои северни страни вярват, че в дните около Коледа изтънява границата между видимия и невидимия свят. В Норвегия се страхуват от идването на вещици и страховити същества от тъмното, а във Финландия задължително посещават гробовете на близките си. В Португалия пък вярват, че в празничната нощ душите на загубените близки се връщат при тези, които все още ги обичат и не са ги забравили. Дори и традициите да варират от страна до страна, е факт, че в много култури се смята, че краят на годината е особен период на отплащане за сторените грехове, на възмездие.

Защо според някои това не е трагедия, а поличба, четете в хартиеното издание на "168 часа".