Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-ясно го каза сп. “Шпигел” преди месец на корицата на първия брой след изборите в САЩ: “Краят на света (какъвто го познаваме)” под рисунка на рус астероид с лика на президента Тръмп, връхлитащ Земята и зинал да я захапе. Петък, 20 януари 2017 г. е денят, в който милиардерът ще оглави най-мощната икономическа сила, но няма съмнение, че промените вече започнаха.

Още до края на финансовата 2016 г. ще видим първите сигурни резултати, защото бизнесът действа проактивно, не чака обявените намерения на новия президент да станат факт, та едва тогава да реагира. Едно сакрално правило на борсовия дилър гласи: “купувай слуховете – продавай фактите”. Изборът вече е факт, целият финансов свят вече купува очаквания нов курс на Тръмп Банки, инвестиционни посредници и финансови консултанти от месец насам имат един съвет за клиентите си: купувайте долари, защото курсът се качва и ще расте още и още, когато новата власт в Белия дом подгони централните банкери да вдигнат рязко лихвите.

Не трябва да си много умен, за да се досетиш, че златото ще падне под 1000 долара за тройунция до края на годината, а по-вероятно и под 900 долара, нивото, при което влезе в днешната велика депресия – за няма и месец от изборите благородният метал поевтиня с 200 долара, трендът е “като чук” и няма начин през целия декември да не падне с още толкова. Авторитетни кредитни институции вече обявиха, че чувстват дефицит на долари и ако Федералната резервна система не увеличи рязко паричното предлагане на зелената валута, новата 2017 година може да завари долара по-скъп от еврото, а новото съотношение скоро ще промени както обема, така и посоката не само на финансовите, но и на стоковите потоци в света.

Още през декември американските корпорации ще започнат да връщат в родината си трилиони долари доходи и инвестиции, изнесени навън. Не (само) за да демонстрират лоялност към новия държавен глава, който недвусмислено заплаши да се разправи с онези, които изнасят капитал и работни места, но и поради фундаментална финансова логика: в условията на силен и дефицитен долар рязко нараства рискът на доларовите вложения в чужбина.

Никой не може да бъде сигурен, че европейските, азиатските, а най-вече офшорните банки ще могат да обслужват дълговете си в американска валута. САЩ са естественото и най-сигурно място за съхранение и инвестиране на поскъпващи долари. Но не поскъпването на долара и предизвестения край на епохата на нулевите лихви, друга предизвестена коренна промяна в световната икономика, поражда най-силен страх: сиреч на онова, което в “Шпигел” наричат “светът, какъвто го познаваме”.

Бъдещата тенденция вече има име, наричат я “деглобализация” и деглобализацията вече започна, докато все още гадаем, но не знаем какво ще представлява тя. Със сигурност обаче деглобализацията няма да има нищо общо с теоретичния “антиглобализъм”, който отдавна се “бори” с глобализацията на световната икономика и либералния консенсус, който е в нейната основа. Антиглобализмът е левичарска, радикално социалистическа доктрина с периодични ерупции на спонтанен анархизъм.

Деглобализацията от предизборните тезиси на модела “Тръмп” е идеологически диаметрално противоположна. Става дума за изразено дясна, дълбоко консервативна доктрина, центрирана около идеите за развитие на националното стопанство, реиндустриализация, защита на местния пазар от конкуренцията на евтиния внос, не само отпор и спиране, а и връщане назад на икономическата миграция. И отново имаме звучно име на икономическата политика, която щяла да следва администрацията на президента Тръмп, нарича се “нативизъм”.

В нейния център са интересите на “местните хора” (natives), местният бизнес, от който се очаква да създаде новите работни места, добавена стойност, доходи, благосъстояние. За да се облекчи местният бизнес, се предвижда намаление на данъка върху печалбата, намаляване и облекчаване на данъка върху личните доходи. Увеличени държавни разходи за инфраструктура, подкрепа за онези фирми, които връщат дейности в страната (insourcing). И обратно: онези, които изнасят производства, за да внесат обратно на богатия местен пазар произведените с евтин труд в чужбина стоки, са заплашени с нов данък (35%, но за какво и върху каква основа, не знаем).

Тук идеите на нативизма твърде се доближават до протекционизма, хвърлил света във Великата депресия от 30-те години на ХХ век (и с който новата политика нямало да има нищо общо). Не е трудно да се предвиди, че нативизмът в САЩ не след дълго ще наложи същия ответен нативизъм и в другите икономически центрове на света, а в крайна сметка и във всяка друга национална държава.

Деглобализацията е очакваният световен резултат от новата политика на нативизъм вътре в границите на държавите гиганти. Но засега догадките, смело и нашироко нахвърляните идеи са единствената изява на нативизма. Казват, че тази нова политическа вълна била бунт на малките милиардери срещу глобалните корпорации.

Защото предстои да видим рекорден брой милиардери във висшата администрация на САЩ (ама мънички милиардери, с нетно богатство в едноцифрени милиарди долари). Сред номинираните преобладават ярки личности, всеки от тях изключително успешен в личните си дела. Пълен антипод на безличните човечета, които днес управляват Европа. Но по делата им ще ги познаем. Засега финансовите пазари посрещат новата вълна в политиката с курсов и лихвен ентусиазъм, медийните и академичните икономисти – с открит скептицизъм. Един от тях анонимно обобщи: Нали плачем колко е лоша глобализацията? Чакайте да видите деглобализацията.

Препечатваме статията от новия брой на Trend - пътеводител в стила на живот, икономиката и политиката, където може да прочетете още интересни и интелигентни прогнози и анализи.