Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да се отдели място на празничната трапеза за душите на мъртвите, да се скрият всички метли в дома, да се остави чаша уиски за Дядо Коледа - празничните традиции на места са доста странни.

В Португалия на коледната трапеза се отделя специално място за починалите. В страната вярват, че в празничната нощ душите на загубените близки се връщат при тези, които все още ги обичат и не са ги забравили. Традицията се нарича Consoda и според местните с обичая се осигурява късмет и закрила за живите. Финландците също почитат мъртвите на този празник и имат обичай на самия Бъдни вечер да посетят гробищата. На следващия ден обаче е прието всички – от бабите и дядовците до бебетата, да се съберат заедно в сауната. Вярват, че така се сплотява родът. В Норвегия също смятат, че на Бъдни вечер изтънява границата между видимия и невидимия свят. В страната съществува поверието, че в ранните часове преди 25-и страховити същества идват от тъмното и наказват тези, които са били лоши. Именно тези приказки, предавани от поколение на поколение, са причина за зараждането на обичая в Норвегия на Коледа да се крият всички метли, за да не могат вещиците да се придвижват.

Ирландците пък имат много хубава традиция. Тръгвайки за празнична служба в катедралата, при тях е прието винаги да оставят по нещо за Дядо Коледа - но вместо топло мляко и бисквити, както е в някои други страни, ирландците са много по-щедри и винаги запазват по чаша от най-доброто си уиски за Добрия старец. Освен това в страната съществува още по-странна традиция за Нова година – точно в полунощ всички следят откъде духа вятърът. Вярва се, че ако е от запад, годината ще е успешна и плодородна, но ако е от изток – точно обратното – ще е година на лишения и глад. В Германия децата чакат Дядо Коледа, но и Свети Николаус. За него те оставят обувките си навън пред вратата в нощта срещу 6 декември. Според поверието – в ботушите на послушните деца той оставя лакомства и малки подаръци, а непослушните получават само съчки и въглени. Всъщност се смята, че английското Santa Claus произлиза от Sinterklaas – съкращение от Saint Nikolaas. В Италия пък има много носачи на дарове – освен Дядо Коледа се вярва и в La Befana – стара баба, която лети из небето с метлата си и дава лакомства само за послушните деца, а лошите – наказва. В други региони пък очакват Света Лучия - изобразявана с бели ангелски криле и миловидно лице, отъждествяваща любовта на Исус към децата.

В Дания задължителна част от менюто на празничната трапеза е млякото с ориз. Без него никой не смее да седне на масата. Освен това всяка добра домакиня украсява елхата си,, като поставя на нея по няколко национални флага. За Нова година пък датчаните имат обичая точно в полунощ да чупят чинии пред домовете на приятелите си. Този жест се смята за носещ късмет и благополучие. В Никарагуа има традиция да съберат различни боклуци и стари вещи, да ги натрупат пред домовете и да се запалват в навечерието на Коледа. Местните го правят, защото смятат, че така прогонват дявола от къщите си и се отървават от всичко тежко от миналото. Във Венецуела имат друг нестандартен обичай – в столицата навръх празника всички карат ролкови кънки. Може би в Каракас биха искали да имат ледени пързалки, но заради високите температури не е възможно да има такива на открито, затова местните залагат на ролерите.

За посрещането на Нова година в Испания празнуващите се събират по площадите на градовете до катедралите и чакат полунощ, за да погълнат 12 гроздови зърна. Всъщност повечето наистина ги поглъщат цели, тъй като трябва да се изяжда по едно зърно при всеки от ударите на часовника и няма време за дъвчене. Всъщност традицията датира от 1909 г., когато предвидливи земеделци измислили обичая, за да промотират реколтата си от грозде. В някои региони на Франция, като Миди Пирене, посрещат новата година с шествия по улиците със свещи, фенери и дори запалени факли – така вярват, че привличат светлина, благоденствие и любов в живота си. В Савоа пък вместо подаръци в новогодишната нощ дават на децата монети. 

В Исландия съществува традиция семейството да се събере вкъщи и всички заедно да гледат телевизия. И то не от скука, а защото винаги на 31 декември излъчват комедийни скечове. Обичаят датира от 1966 г. и от тогава до сега винаги новогодишната нощ е посветена на смеха. В Холандия пък в известния спа курорт Схевенинген съществува традиция десетки хиляди празнуващи да се събират в първите часове на Новата година и да се хвърлят в леденото море. През годините броят на смелчаците стига дори до 36 хиляди. В някои области в Белгия още е жив старият обичай животновъдите да станат рано-рано на първи януари и да отидат да изпеят поздравителна песен на кравите си. Навремето се вярвало, че това гарантира добра година. В Словения има поверие, че на първи януари е на късмет да станеш преди изгрев и да се качиш на клоните на някое дърво.