Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Днешните 40-годишни така и няма да узнаят какво голямо нещастие е деменцията, тъй като тя ще е вече лечима, когато те остареят. Тази прогноза изказа пред Би Би Си проф. Барт де Струпер, поемайки поста директор на Британския институт за изучаване на деменцията.
Според него терапиите на болести от типа на алцхаймер вероятно вече са налице, но ще минат няколко години, докато тяхната ефективност бъде доказана в клинични изследвания.
“Сигурен съм, че учените от института ще намерят лек за деменцията, преди да навърша 70 години”, каза 56-годишният Де Струпер. Това означава, че днешните хора под 40 г. ще остареят в свят без деменция и с утвърдени превантивни мерки и терапии. Досега Де Струпер, който е белгиец, ръководеше неврологична лаборатория към университета в Луврен.
“Спомням си какво знаехме за деменцията преди 20 г. - на практика нищо, и че само няколко десетки специалисти я изследваха. Сега е съвсем различно и до 5 г. ще има пробив”, предсказа ученият.
“Деменция” е общ термин за няколко болести на старческата възраст, водещи до загуба на памет, на способността за съждение и до общ умствен упадък - алцхаймер, паркинсон, болест на Хънтингтън и васкуларна деменция. Първите им симптоми се проявяват след 60-годишна възраст. Алцхаймер е най-масовата (62% от дементните).