Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Очевидно филмът е правен, за да се вземат огромни хонорари, щом като бюджетът му е 2,1 млн. евро", предположи проф. Божидар Димитров по повод излязлата за първи път в "168 часа" информация за втория антибългарски филм, правен в Македония, със заглавие "Освобождението на Скопие". Според директора на НИМ македонците се опитват да си помпат фалшивото национално самочувствие с измислици, но главно за да внушат и на света, че са нация.

"На 19 април 1941 г. българската армия влиза в Скопие, защото има опасност то да остане в Сърбия. По онова време из цяла днешна Македония

се образуват български акционни комитети

във всички градове,

които канят българското правителство да влезе в Македония - разказа директорът на НИМ проф. Божидар Димитров пред "168 часа". - Управниците ни след разговор с Хитлер влизат от всички страни."

Това се случва на Великден и затова е влязъл в историята на Македония като Българския Великден. По думите на проф. Димитров тогава българите са били посрещнати със знамена, хляб и сол. Той даде пример с малкото село Ресен Охрид, на което му казвали малката София. Местните се занимавали с отглеждане на ябълки. Тъй като

нямали цветя, начупили цъфналите клонки и застлали с тях пътя

Така в 1941 г. нямало реколта, защото всичко било постлано за посрещането на българските войски.

"По-късно - на 9 септември 1944 г., те се изтеглят, но на 8 октомври нашата армия отново влиза като освободителка - продължи проф. Божидар Димитров. - Тито и българските власти са се разбрали български части да громят немците, имало е такава възможност. А техните партизански отряди да влизат в градовете. Става дума за 1200 души черногорци и сърби, командвани от Светозар Вукманович. Този огромен отряд, разделен на по-малки, установява властта, а българските войски съкрушават немците. 8900 жертви даваме, ген. Владимир Стойчев като командващ на Първа българска армия осигурява влизането на партизански отряд от 30 души в Скопие. Има и анекдоти по този повод."

По повод разветите български знамена редом до нацистките във филма Божидар Димитров заяви, че Битоля и цяла Македония са били в границите на България и е нормално да е имало наши флагове.

Той припомни, че режисьорът на "Трето полувреме" Дарко Митревски, който заминал да живее в Швеция, след като направил филма, е написал 10 статии във в. "Нова Македония" преди година. В тях той

напълно разгромил македонизма

“Призна, че това са фалшификации от най-долна проба, че няма нищо вярно в македонистките теории. Дано това да се случи и с Шербеджия, който на български трябва да се казва Захариев. Дано да не го последва съдбата на предишния режисьор", заяви проф. Димитров.

Очевидно са го направили и

заради огромните хонорари