Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

29,6% от лицата на възраст над 15 години са с хипертония, показват данни на Националния статистически институт. Това е най-разпространеното хронично заболяване у нас, което засяга все повече и младите.

Според доклада на НСИ за обобщените резултати от Европейското здравно интервю - част от Европейската система на здравни изследвания 29,6% от лицата на възраст над 15 години страдат от високо кръвно. Като се има предвид, че по данни на НСИ от 31 декември 2015 г. населението на страната е 7 153 784 души, а 14% са тези на възраст от 0 до 14 години – съответно 1 001 529, то населението над 15 години е 6 152 254 души. 29,6% от тях са 1 821 067 човека. Според специалистите хипертонията е най-разпространеното хронично заболяване в страната. В доклада на НСИ е уточнено: “Заболяването е по-разпространено сред жените (33%) отколкото сред мъжете (26%), а при лицата над 65-годишна възраст относителният дял на тези с високо кръвно налягане достига 68,3%. Съпоставяйки данните с 2008 г., се наблюдава значително увеличение в разпространението на това заболяване както сред мъжете (с 32%), така и сред жените (с 30,4%). Сравнението по възраст показва повишение на относителния дял на хипертониците на възраст 45 - 64 години (от 30,3 на 37.3%) и на 65 и повече години (от 55.8 на 68,3%).”

Специалисти уточняват, че хипертонията засяга все повече хора в млада възраст, като често минават години преди тя да бъде официално диагностицирана. Лекарите подчертават, че високото кръвно съвсем не е “старческа” болест и препоръчват на всички редовно да следят стойностите си. Според Световната здравна организация границите на налягането, считано за опасно, са 140/90. Ако човек редовно има около и над тези стойности е добре да потърси специалист за консултация.

Най-важната диагностика всъщност се извършва от самия пациент, който е добре да прави правилно и всекидневно измерване, уточняват лекари и допълват, че особено в млада възраст е възможно човек да вдига кръвно, без това да му причинява дискомфорт, а симптоми като главоболие, световъртеж и позиви за повръщане да се появят едва при много високи стойности. Но редовното дори леко завишено кръвно е опасно също като епизодичните кризи с високи стойности, защото то уврежда сърцето, бъбреците, очите, мозъка, обясняват кардиолози.

Много е важно обаче кръвното да се мери правилно, категорични са специалистите и поясняват, че за да са реални стойностите му, е необходимо да се спазват някои правила. Преди всичко да не се отчита веднага след спорт или натоварваща физическа активност, защото тогава неизменно е по-високо, но това не е знак за хипертония. Най-реални са стойностите, проследени, когато човек е бил в покой поне 15-ина минути. Освен това е важно, докато мерите кръвното си, да не се движите, да не говорите и да не следите екрана на апарата. Лекари са забелязали, че много хора вдигат рязко кръвно само при мисълта за измерване. Специалистите поясняват, че е добре да се отчита кръвното в едни и същи часове - най-добре веднъж сутрин и веднъж вечер, както и, разбира се, при почувстван дискомфорт. При някои пациенти е необходимо дори няколкократно измерване на ден, но то се прави единствено ако е поискано от лекуващия лекар.