Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ШОК: Българин ритнал жената в берлинското метро. Заедно с другите двама се крие у нас. Искат им екстрадиция

Роднини са

И нападателят на жената в метрото в Берлин е българин, съобщи прокуратурата. Говорителят Мартин Щелтнер заяви пред „24 часа“, че задържаният в понеделник и разпитан придружител на нападателя със сигурност е български гражданин и че всичко говори за това, че и останалите са негови сънародници.

Малко по-късно той съобщи, че нападателят е идентифициран. "24 часа" първи съобщи, че българин е арестуваният за блъснатото момиче в метрото в Берлин, а подозренията на полицията бяха, че цялата компания е била от българи.

Мъжът, който изневиделица рита жената в гръб по стъпалата на метрото в квартала „Нойкьолн“, се е укрил в България и в момента германските власти подготвят иск до българските си колеги за екстрадирането му в Берлин. Според информация на „Берлинер цайтунг“ пък четиримата нападатели са роднини.

На въпрос на „24 часа“ защо жената е подала сигнал за атаката толкова късно, Щелтнер обясни, че тя е забелязала, че ръката й не е навехната, а счупена, едва дни по-късно.

Тогава решила да се оплаче в полицията. Видеото от нападението бе публикувано в петък. В понеделник първият от компанията бе задържан за разпит и освободен.

Срещу него засега не е повдигнато обвинение, тъй като няма доказателства, че е участвал в атаката. Може да отговаря обаче за престъпна небрежност, ако това бъде доказано.

Според германския закон неоказване на помощ на пострадал при възможност тази помощ да се даде е престъпно нехайство. Задържаният е дал достатъчно показания, за да успее полицията да залови всички извършители. Берлински известни личности обявиха парична награда за онзи, който издаде извършителя. Щелтнер обясни, че когато това е в помощ на държавата законът поощрява подобни награди.