Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дали eпилепсията се дължи на стрес, или е по наследство? Оказва се, че за един вид епилепсия причината е заболяване на... дебелото черво. Още през 1983 г. екип начело с проф. Юлия Каменова започва да изследва епилептици. Измерва сърдечната им дейност, корозионните токове в устата и пиковете на мозъчните вълни.

След проучване на 3500 души се установява, че при припадък има повишена електрофизиологична активност на сърцето и мозъка. Това се проявява и в устната кухина като пиезоелектричен ефект на зъбите. Изводът е, че една от причините за епилепсията е стресът, но не е ясно защо той се проявява при млади хора или е по рождение. Може би е възникнал още в утробата или се е предал от майката на плода?

Проучва се и етиологията на епилепсията, която е свързана с невралгия на троичния нерв в устата. Изследвани са деца и възрастни. Прави им се електрофизиологична диагностика и се оказва, че болестта е свързана с патология на дебелото черво. Тя може да отключи епилепсия или да усложни симптомите й.

“Мнозина ще се изненадат, че точно дентален медик говори по този въпрос, каза проф. Каменова. Но аз съм работила с невролози и психиатри. С невролога д-р Виолета Георгиева сме правили наблюдения в продължение на 20 г.”

При някои болни се откриват проблеми в белия дроб, при други - в черния. Изводът е, че болестта е свързана с три физиологични комплекса в тялото и трябва да се прилага специфична терапия. Първият е чернодробен, свързан с токсичността в организма. Тези болни се лекуват първо с лазерна акупунктура и розмарин, за да се постигне детоксикация. После се преминава към класическа терапия с медикаменти и билки за черния дроб.

Вторият комплекс, предизвикващ епилепсия, е на дебелото черво и гръдния кош. Когато се прави лазерна акупунктура за него, се добавя витамин С в по-голяма доза и се прилага хомеопатия. Третият комплекс е далак-панкреас. И за него има лазерна акупунктура. А при наследствени епилепсии се използва ембрионална акупунктура.

Правят се изследвания с инфрачервена камера и на мускулна активност, за да се установи видът епилепсия. Всяка има отделно огнище в мозъка и то трябва да се види с мозъчни карти или енцефалограми, за да се определят големината и активността му.

По време на класическото лечение може да се прилага лазерна акупунктура за мускулен релакс. Тя намалява пристъпите или помага да изчезнат. През цялото време се контролира огнището в мозъка – доколко е проявено и как намалява. То изчезва за 8 дни. Но сме намерили начин да съкратим това време, казва д-р Каменова. С модерни акупунктурни методи може да изчезне и за 4 дни. Болният още не е излекуван, но огнището е погасено. Краят на лечението може да е през втората-третата година. Тогава вече не бива да има рецидив. Ако до 3 г. няма припадъци и рецидиви, пациентът е излекуван.

Ако има смущения, се правят още процедури. При едни огнището изчезва, но при други остава. При тях се изчаква 2-3 месеца и се прави ново лечение. До 6-ия месец всичко се изчиства.