Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Николова е осъдена във Велики Преслав за фалшифициране на документи, но спестила тази информация

l До дни шуменският съд се произнася източвала ли е фонд “Земеделие”

Министерството на образованието светкавично освободи зам.-директора по социалните дейности на 133-то СОУ "А. С. Пушкин" Владимира Николова, след като "168 часа" попита защо е назначен на този пост човек с две присъди от съда във Велики Преслав.

Въпросът на вестника бе зададен на 29 ноември и още същия ден в редакцията бе получен отговор, че е започнала проверка и Николова е подала молба за прекратяване на трудовите правоотношения.

"Ръководството на 133-то СОУ е взело решение да уважи молбата й, като се е позовало на чл. 215 от Закона за предучилищното и училищното образование", е позицията на министерството.

Според този член "на педагогическа длъжност в системата на предучилищното и училищното образование не могат да бъдат наемани хора, които са осъдени за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията, както и че наетите специалисти, които са били осъдени след назначението си, могат да бъдат освободени при условия и по реда на Кодекса на труда".

"Заповедта за прекратяване на трудовите правоотношения е била връчена на Владимира Николова същия ден - 29 ноември 2016 г.", отговарят от МОН.

От писмото на министерството на образованието става ясно още, че при постъпването си жената е подала документи с изрядни данни.

"От тях е ставало ясно, че тя е с чисто съдебно минало", пише още в отговора на МОН. Тоест тя е "спестила" информацията за вълнуващото си минало.

Самата Николова е разследвана от прокуратурата

по актове на Агенция “Държавна финансова инспекция”.

"Вече не съм зам.-директор. Няма да коментирам. Приятна вечер", заяви пред “168 часа” вече бившата зам.-директорка, потърсена за коментар защо е скрила от работодателя си, че е била съдена и е контингент на прокуратурата.

“Действително Николова подаде молба за напускане. За присъдите й не са знаели два регионални инспектората на образованието - в Шумен и в София”, заявиха от пресцентъра на образователното министерство. И уточниха, че директорката на 133-то СОУ не носи никаква вина, тъй като не е била информирана за „скандалната ситуация”.

По-интересното е, че тя не е отразена в свидетелството за съдимост, което се изисква от преподавателите при постъпване на работа. Според източник от съда в старата столица на България свидетелството за съдимост било издадено от съда в Ихтиман.

Магистрати от Велики Преслав не скриха, че са възмутени от прикриването на факти около

съдебното минало

на Николова.

Те допускат, че с фалшив документ е било заблудено ръководството на 133-то училище.

“Ако истината около съдебното минало на Николова беше отразена в свидетелството, нямаше да се стигне до този гаф”, признаха от образователното ведомство.

Съдия от Шумен обясни, че по силата на новия закон за образованието веднъж съден, преподавател, зам.-директор или директор на училище

не може да заема

никакъв пост,

дори да е реабилитиран.

За назначението на съдената дама магистрати в старопрестолния град разбрали от сайта на училището. Оттам станало ясно, че директорката на школото Даниела Борисова има трима заместници, сред които е и Николова. Според сайта тя отговаря за социалните и административните дейности. Директорката Борисова не бе открита за коментар на скандала.

Първата присъда на Владимира Николова е пробация, научи “168 часа”. Наказанието вече е изтърпяно, заяви съдия от районенния съд във Велики Преслав. Той припомни, че по образуваното срещу Николова наказателно дело от общ характер №141 от 2008 година за съставяне на официални документи с невярно съдържание прокуратурата е поискала лишаване от свобода за една година и шест месеца.

Районният съд във Велики Преслав постановява условна присъда от година и шест месеца с три години изпитателен срок.

“Но Шуменският окръжен съд наложи пробация”,

уточни магистрат, запознат с делото.

Според обвинителен акт № 52 от 2008 г. съвсем съзнателно, като директор на Професионалната гимназия по селско стопанство, Николова подписала документи на двама преподаватели, че те работят в гимназията. Целта била от името на фирма на Николова - “Поанта”, те да участват в подготовката на шофьори. Фалшивите документи били представени пред Главна дирекция на полицията в столицата. Както и пред Пътна полиция.

Във фалшивите документи освободената директорка посочва, че тя и колегите й са преподавали по специалности “Трактори и автомобили” и “Безопасност на движението”. Николова обявила, че работи на трудов договор в гимназията по земеделие в Търговище. Съдебно-медицинската експертиза по делото доказала, че тя не е включвана в преподавателския състав на преславската гимназия, както удостоверила в документите подсъдимата.

“По отношение на Владимира Николова съдът приема, че се касае за

деяния със сравнително висока обществена опасност с оглед на заеманата от подсъдимата длъжност”, е записано в мотивите към присъдата, предоставени на “168 часа”.

Съдебната сага на директорката продължава на високи обороти. Срещу нея през 2008 година е образувано наказателно дело за злоупотреба със средства, отпуснати на гимназията от Държавен фонд “Земеделие” по Оперативна програма “Развитие на селските райони”.

От мотивите по делото е видно, че подсъдимата Николова подала заявление в Разплащателната агенция към ДФ “Земеделие” .

Като изпълнител по мярка 111

Николова включила дъщеря си с договорено възнаграждение

в размер на 23 205 лв. Самата подсъдима Николова от името на фирма “Агроойл”, с. Иваново, община Върбица, като изпълнител си договаря с ДФ “Земеделие” възнаграждение от 14 923 лв. Името на проекта, с който кандидатства, е “Изготвяне на проектобюджет по дейности”.

От документите е видно, че директорката е представлявала учебното заведение. Имала е право да сключва от негово име сделки.

Прокурорите преценяват, че са сключени няколко неизгодни сделки, от които са произтекли

значителни щети

за гимназията в размер на реално заплатените по договорите 20 408,74 лв.

С присъда от 18.05.2016 г. на районния съд във Велики Преслав Николова е осъдена да заплати сумата на гимназията. Както и адвокатското възнаграждение в размер на 1142 лв.

Дъщеря й, която е била “съизвършител при условия на продължавано престъпление” и е присвоила пари от бюджета на гимназията, е невинна.

Присъдата на преславския съд бе обжалвана от Николова и още не е влязла в сила. Новото дело ще бъде гледано до няколко дни в Шуменския окръжен съд.