Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колкото и неочаквано да бе това - президентските избори рязко замъглиха разсъдъка на т.нар. политически елит.

Лидерите на големите партии вече трета седмица се държат все едно са преяли с халюциногенни гъби в изборната нощ. Симптоматиката е абсолютно същата - загуба на представа за време и пространство. Усещания за блаженство и еуфория, но и неочаквана тревога и страх. Постоянни халюцинации и чувство за отделяне на съзнанието от тялото.

Измамното усещане за медитация всъщност е най-реалистично. То се случва заради подсъзнателното им притеснение от дълбоката пропаст, която прокопаха между собствения си партиен елит и хората, които пускат бюлетини за тях.

Иначе резултатите от президентските избори предизвикаха неестествено опиянение и загуба на реалност у всички партии, но с различна симптоматика.

Тревога и неувереност са най-силно проявени при ГЕРБ. Те станаха и причина за никому ненужни към този момент (и най-малко на тях) резки ходове, които причиниха и политическата криза, на която сме свидетели.

Герберите явно забравиха най-важния урок от февруарските протести от 2013 г., когато отново пуснаха властта леко между пръстите си - добре преценявай колко и кога да отпускаш колана. Три години по-късно, макар и да няма толкова яростно напрежение към монополите, много в ситуацията напомня на предишната оставка на кабинета "Борисов I".

Имаме бюджетен излишък, висок за страната ни икономически растеж за последното тримесечие, но това не се използва достатъчно дори и в малък (популистки) размер за облекчаване на живота на населението.

Вместо това чакаме похвали от Европейския съюз, но забравяме, че те могат да хранят само егото - в хладилника не влиза повече храна.

Добрата новина наистина идва в средата на ноември - България се оказва втора по икономически ръст в съюза. ГЕРБ обаче така и не успява да извади политически дивидент от успехите си.

За сметка на това ген. Радев изстреля БСП с изтребителя си директно в орбита около Земята. Социалистите така са си повярвали, че от три седмици гледат планетата само от илюминаторите на орбиталната станция. При тях усещането за загуба на време и пространство е най-мощно.

Дори посегнаха на плоския данък, като забравиха, че точно те го приеха, макар и по идея на НДСВ, преди 8 години. За столетницата раздвояванията на личността са съвсем естествен рефлекс. Но да не забравяме, че все пак зад опиянението им стои категоричната победа на президентските избори.

Нещо, с което патриотите обаче не могат да се похвалят. При тях необяснимата еуфория от вота премина в неестествено блаженство. Чак на предстоящите парламентарни избори те ще разберат, че високите проценти, с които ги зарадва неочаквано изборната нощ, не се дължат на някакви техни успехи, а на чужди грешки - по-конкретно на кандидата за президент на ГЕРБ, който реално пренареди шахматната дъска във всички посоки.

И патриотите обаче си повярваха, загубиха чувство за гравитация и изстреляха пенсиите нереалистично високо, застрашавайки бюджета. Те ясно осъзнават, че шансът им в момента е да яхнат мощно популизма - как така не обелваха и дума за вдигане на доходи само допреди месец?

За халюцинациите на реформаторите да не говорим. Вторачени в пъпа си, те до такава степен са загубили реалност и здрав разум, че са на път да изпаднат в червената книга на изчезващите видове с поддръжници под 4-процентовата бариера за влизане в парламента.

Ето как президентските избори замъглиха разума на партиите в неочаквани размери. Затова днес всяка дърпа към своите интереси. И нищо, дори и общите заплахи за нацията не могат да ги обединят в една посока.

Явно партийците не разбраха голямото послание, което хората им отправиха с резултатите от референдума - не ни харесва как ни представлявате, не ни харесва как ни управлявате!

Явно без рестарт в парламента няма да мине...