Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При стандартния скиминг има следи по банкоматите. Новите тенденции обаче не оставят физически улики.
При стандартния скиминг има следи по банкоматите. Новите тенденции обаче не оставят физически улики.

Банкомати в 14 страни, включително България, са били източени дистанционно от група хакери, съобщи Ройтерс. Антимафиоти обаче побързаха да опровергаят, че сме засегнати, и посочиха, че използваните в България машини за теглене на пари не са от ударения модел.

Компанията “Диболт” - най-големият производител на банкомати в света, каза, че е информирана за атаките и работи с клиентите си, за да намалят заплахата.

Руската фирма за информационна безопасност “Груп Ай Би” отказва да съобщи кои банки са били засегнати от хакерската атака, но посочва, че жертвите се намират в Армения, Беларус, България, Естония, Грузия, Киргизстан, Молдова, Холандия, Полша, Румъния, Русия, Испания, Великобритания и Малайзия, отбеляза Ройтерс.

Шефът на отдел “Трансгранична организирана престъпност” в ГДБОП Явор Колев обаче бе категоричен, че страната ни не е засегната от атаката. Такъв удар у нас имало преди няколко години, но не и сега. От ГДБОП са информирани за световния удар, но разясняват, че в България почти не се ползват банкомати “Диболт”, а там, където влизат в употреба, са заредени с много малки суми. Машините, употребявани у нас, били и с различен софтуер, а не разчитали на “Майкрософт”.

Самата атака е от най-новите схеми при скиминга. При нея, вместо да копира данните на банковата ви карта, измамникът удря директно операционната система на машините за теглене на пари. Така виждат в кой апарат каква сума има и теглят нея, а не копират данните на хората, ползвали уреда. По този начин те вземат парите от апарата, а не на хората. Това би обяснило защо няма удари в България - парите не са привлекателни за бандитите.

Подобни атаки имаше през лятото срещу банкомати в Тайван и Тайланд.

Въпреки че киберпиратите атакуват банкомати от най-малко 5 години, в началото при подобни атаки бяха поразени малко на брой банкомати, защото хакерите трябваше да имат физически достъп до машините.

Както “24 часа” вече писа, подобна атака е сред 8-те заплахи, които Европол очертава като най-големите заплахи в киберпрестъпността.