Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Въпросът дали Доналд Тръмп ще спази предизборните си обещания, се очерта като основна тема дори и за световния спорт. Милиардерът все още не се е заклел като президент, но въпреки това специалистите бързат да чертаят черни сценарии за бъдещето на различни американски спортни начинания след ефективното му встъпване във власт. Според Ричард Конуей от Би Би Си противоречивият нов президент може да повлияе

на ключови решения
през следващите години, сред които са изборът на домакин за летните олимпийски игри през 2024 г. и световното първенство по футбол през 2026 г. Евентуалното въвеждане на нови търговски тарифи с големите партньори в търговията пък неминуемо ще доведе до края на експанзията на традиционните американски спортове по света.
Олимпиадата през 2024 г. е голямата тема, на която Тръмп може силно да повлияе. В борбата са Париж и Лос Анджелис и доста зад тях е Будапеща. Голямото решение за града- домакин на най-големия спортен форум, ще се вземе от МОК следващия септември. На пръв поглед решението трудно може да бъде повлияно от тазгодишните избори в САЩ. Не такова е мнението на демократа и кмет на Ел Ей Ерик Гарсети. В интервю по-рано през годината той призна, че в олимпийското движение имат притеснения, свързани с тогавашния кандидат на републиканците:
"Някои членове на МОК ясно изразиха притесненията си по въпроса с Тръмп. Америка, която е обърната към вътрешните си проблеми, както всяка страна, която е обърната навътре, няма да е полезна за световния мир, за прогреса и за всички нас.
Подобна позиция изрази
и самият президент
на МОК Томас Бах
Той сподели пред медиите, че не би подкрепил "егоистично" настроена страна за домакин на олимпиадата. Това беше разчетено като ясна препратка към заплахите на Тръмп да не допуска мюсюлмани в страната и да изгони мексиканците. Светът през последните години видя няколко доста опорочени избора за домакини на големи форуми. Ако обаче членовете на Международния олимпийски комитет се придържат към принципите на движението, изборът на Щатите при Тръмп би бил твърде малко вероятен.
Подобни са опасенията и за домакинството на световното първенство по футбол през 2026 г. В момента САЩ са фаворити за домакини на форума. Ако се спази ротационният принцип за континент на домакинството, изборът ще е между тях, Мексико и Канада. За този шампионат ще трябва доста по-сериозна организация, защото на него ще се изиграят много повече мачове. Обмисля увеличаването на участниците на първенството до цели 48 страни. Това прави хората от ФИФА склонни да разглеждат съвместни кандидатури. Логично е футболната централа да стимулира подобна практика, за да е посилно на домакините да осигурят максимално добра организация на толкова мащабно начинание. Малко вероятно обаче изглежда да има обща кандидатура на САЩ и Мексико,
ако Тръмп спази обещанието си и изгради стена между двете страни
Стена, платена от Мексико. Депортирането на милиони мексиканци също може да попречи на добрите отношения между двете страни. Държави в лоши отношения не споделят спортни форуми, а тези двете са определено “по-футболните” нации на континента и по-логичен избор за домакини. Съвместно домакинство на САЩ с канада изглежда доста по-възможно, но тогава Канадците ще трябва да изградят огромни футболни стадиони, които след това да останат празни.
Тръмп е голям фен на почти всички големи американски спортове. Голфът му е любим, обича американски футбол и баскетбол.
Но как политиката
ще се отрази
на Националната футболна и Националната бейзболна лига? Лидерите на големите американски спортове имат амбициозни планове за разрастване на влиянието на тези игри по всички континенти. През последните години ги видяхме все по-често да гостуват в други държави. Големи отбори от американския футбол и баскетбола гостуваха в градове като Лондон, Барселона, Рио, Мексико, Шанхай и Берлин. От НФЛ дори обявиха, че до няколко години в лигата ще има отбор от Лондон. На фона на това разрастващо се сътрудничество обаче притеснения предизвикват намеренията на Тръмп да въведе търговски тарифи с някои големи американски партньори. Това неминуемо ще доведе до търговска война с тях. Трудно е да си представим при налагане на 45% мито за китайските стоки как големите американски спортни отбори ще бъдат допускани в Китай, за да популяризират марките си. Азия и Южна Америка може задълго да забравят за НБА, НФЛ, бейзбол и хокей.