Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Здравка Демерджиева, шеф на “Дерматология и венерология” в болница “Токуда” в София

- Д-р Демерджиева, сигналите за краста в Харманли породиха страх. Той оправдан ли е?
- Не. Краста в България винаги е имало. Причинява се от микроорганизъм - паразит от семейството на Sarcoptes scabiei. Това е невидим кърлеж, който копае тунелчета под горния слой на епидермиса. В единия край на тези дупки женската снася яйца и там се излюпват малките. Най-често това става през нощта и затова сърбежът е много по-силен нощем.
- Как се хваща този паразит?
- При допир или по полов път. Но краста има и по животните. Тя обаче е различна и рядко се предава на хора. Дори това да стане, човешкият организъм има механизми да се самоизлекува от нея и не се налага терапия.
- Може ли да се предаде при здрависване?
- Да, но не става често. Аз например работя от 22 г., преглеждала съм много такива болни, но досега не съм хващала краста.
- Води ли се отчет на болните в България?
- Официална статистика не е правена. Но мога да ви кажа, че всеки ден през нашето отделение минават по двама-трима с краста. Тази болест не е само сред малцинствата и не зависи от социалния статус. Всеки може да се зарази, като паразитът предпочита деца и жени, защото епидермисът им е много по-нежен и по-лесно прониква под него.
- Какви са симптомите?
- Силен нощен сърбеж и поява на ходове по меките части на кожата – между пръстите на ръцете, под мишниците, около гърдите, в ингвиналните гънки и вътрешната част на бедрата. Диагностицира се само с дерматоскоп.
- Крастата всъщност не е сериозна болест?
- Съвсем не. Ние, дерматолозите, дори я наричаме “най-хубавата кожна болест”, защото се лекува точно за 3 дни. Основно с бензил бензоат и с кремове, които се приготвят със сяра. Ако не се лекува обаче, има вторично инфектиране при чесане на обривите.
- Има слухове за лайшманиоза и за бяла проказа в бежански лагер. Те опасни ли са?
- Проказа в България няма. Не е реално да се говори за проказа. Трябва да е изолиран случай на бежанци от Индия или от Пакистан, за да има някаква вероятност. А лайшманиоза е по-възможно да има, но и това е бактерий, който е много рядък в България. Това е тропическа болест.