Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В понеделник следобед ме викат в прокуратурата за ваксините, ще отида, каза здравният министър

Не бих участвал в служебния кабинет. Това каза здравният министър в оставка Петър Москов. Според него, за да има промяна и продължаване на раформата, е нужно сериозно политическо мнозинство.
В студиото на „Тази неделя” той повтори тезите си от интервюто в "24 часа" от събота и посочи, че е безумно десните лидери да предадат властта на БСП и ДПС и в идните месеци планира да работи за подсилване и укрепване на Реформаторския блок, който заедно с „един силен ГЕРБ” да създаде силен дясноцентристки фронт, който да се противопостави на БСП и ДПС.

Москов отрече, че се договарял с Борисов за министерски постове. Така той отговори на твърденията на ген. Атанас Атанасов от ДСБ, че трима от министрите на РБ се били договорили предварително с Бойко Борисов и така принудили блока да влезе в управлението. По думите му, той до последно не е бил спряган за министър, а когато е бил предложен от поста, напуснал преговорите. 

В последно време Москов не се е чувал в лидера на ДСБ Радан Кънев. За последно се чухме на рождения му ден. "Какви са личните отношения на Петър Москов с някои си не е важно. Важно е, че сме превърнали личните отношения в залог за това, част от България да има единно представителство в управлението, е престъпление. Не ме интересува кой каква собствена идея има за политическото си развитие”, изригна Москов.

За пример той даде обединените патриоти, които са били странни, крайни и са се биели, но са се обединили и политическите им тези ще бъдат валидни за България.

Москов отрече, че ще бъде част от новия политически проект на Радан Кънев. „Физически съм уморен и съм умствено контрапункт на това, че на всеки две години някой ще прави нещо ново, за да бъде майка и баща. Ако всяка една нова синя коалиция е обречена на разпад заради личностни емоции и амбиции, то тя ще се разпадне. Ще положа усилия РБ да се запази и да бъде дясната консервативна алтернатива”, каза Москов.

Москов зададе и въпроса защо няма всенародна радост от оставката на правителството, след тя бе поискана от всякакви опозиции. „Ако има десни привърженици, които се радват, че БСП говори за промяна, по-добре да си останат вкъщи”, добави той.

По-рано Москов каза, че в понеделник следобед го викат в прокуратурата за турските ваксини. Ще отида. Не знам дали ще ми предяват обвинение. Знам, че половината състав от министерството в последния месец беше на разпит за финансовата част за тези ваксини, каза министърът.

Преди дни от прокуратурата съобщиха неофициално, че Москов и двама от неговите заместници ще бъдат обвинени. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова бе лаконична: "Каквото има да каже прокуратурата, ще го каже в понеделник."

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция през 2015 година.

Тогава България получи 100 хил. дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от Турция. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. Ваксината е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат на имунизация срещу тези заболявания

"За себе си съм убеден съм, че няма нарушения. Първо с тази сделка бе гарантиран имунизационният календар и не е бе ощетен бюджетът. България дари ваксини БЦЖ за 300 000 лева и получи ваксини за 3 млн. От сделката бяха ощетени само някои фармацевтични фирми", каза министърът в неделя, но отказа да ги назове. Те два пъти не са се явили на търг.
На въпрос дали ваксините са опасни, както пише в социалните мрежи, Москов каза категорично не.

Който развива тези теза, господ ще го съди, каза Москов. Този въпрос бе ликвидиран като дискусия още преди месеци. От ефекта и качеството на ваксините не е имало съмнение, убеден е Москов.