Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Понеже дълго време нямахме първа дама ли, но дамите във Фейса повдигнаха дискусия за стайлинга на бъдещата ни Първа Дама. Дори видях тази картинка с коментар "Открийте разликите".
Аз ще коментирам не само разликите, но и приликите. И понеже Първата Дама е не просто публична, но и обществена - национална фигура, нейният стайлинг не е само въпрос на вкус и мода, но и ПР - комуникация, послание, представителност. Това изисква много сложен избор на стил, гардероб, дори излъчване, надхвърлящ параметрите на мода, марки, елегантност.
ПРИЛИКИ: И двете са 1. Съпруги на Държавни глави. 2. С източноевропейски, балкански произход и от бивши соц страни. 3. На еднаква възраст. 4. Имат добра фигура. 5. Длъжни са с облеклото си да рефлектират положението на оглавяваните от съпрузите им държави. С това май приликите се изчерпват.... Ааа, да - и двете показват - едната крака, другата цици!
РАЗЛИКИ: 1. Съпругът на едната е милиардер, глава на една от най-могъщите страни в света. На другата - човек от средната класа, служащ, военен, Държавник на най-бедната страна в ЕС. 2. Едната цял живот се е занимавала професионално с мода, имала е на разположение неограничени фондове и възможности, достъп до последните произведения на корифеи в бранша. Другата - драстично по-скромни възможности, не е имала допир професионално с мода - професията й е счетоводител. 3. Едната след сватбата си се посвещава на семейството, другата е работеща жена. 4. Едната има на разположение цял антураж от стилисти, съветници, експерти. Другата се справя сама. 5. Едната трябва да отразява бляскавост, величие - посланието на съпруга си "Да върнем величието на Америка", Другата трябва да излъчва скромност, премереност, национална идентичност - посланието на съпруга й....
Моите съвети от ПР гледна точка към българската бъдеща Първа Дама /на американската няма нужда да давам - има кой да я съветва/:
1. СКРОМНОСТ - да не се подлъгва по възможностите, които позицията на съпруга й ще отвори! Понякога по-малко е повече! В страна, където над 50% от населението живее под прага на бедността, няма място за бляскавост, разточителност и показност. Никакви перли, диаманти, марки - втора Антонина Стоянова не ни трябва!
2. ИЗЧИСТЕНОСТ - българката, колкото добър вкус имаше преди 30 години, толкова сега Преходът разруши това качество. Преобладават претрупаността, предвзетостта. В потрес съм от дантелените бодита на министърки, от клубния им изглед посред бял ден на работни срещи.
3. НАЦИОНАЛНОТО - да заложи 100% на български дизайнери за тоалетите си за всички значими мероприятия - български и международни!
4. СОБСТВЕН СТИЛ! Марките не го правят, те само купуват "идентичност". Нека открие нещо, което да се превърне в нейната запазена марка и да е разпознаваемо - може да е бижу /като брошките на Кралица Елизабет/, пурата на Чърчил, аксесоар - ветрилото на Карл Лагерфелд /само не шапките на Антонина!/... още по-добре ще е, ако този елемент се асоцира и с нещо типично българско - като розата на пример.
5. КОНСЕРВАТИВНОСТ - да не се поддава на модните тенденции, а да залага на класиката!
6. Важните решения, освен със стилист и моден експерт, да ги взима и с ПРОФЕСИОНАЛЕН /не набеден такъв/ ПР!
7. Да е винаги в УНИСОН със събитието - на среща в Родопите стилът на облеклото й да е като на местните, респективно на климата и средата. А не с токчета и тежък грим из баирите....
8. При пътуванията си в ЧУЖБИНА внимателно да подбира гардероба, като се съобразява с: 1. Местните обичаи и тенденции, 2. Послание - тя е посланик на българското! 3. Облеклото трябва да е една степен по-малко бляскаво от това на домакинята - никога не се засенчва домакинята!
9. Да бъде допълнение на съпруга си, да ПОДСИЛВА неговата фигура, а не да изпъква/доминира. Втора Джаки Кенеди нито можем да произведем, нито ни трябва!
10. ДА БЪДЕ СЕБЕ СИ!

*Анализът е от фейсбук