Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако редовно имате запек или други проблеми с червата, крайно време е да почнете да ги чистите. Токсините се трупат в тях заради лошо абсорбиране на храната или от неефикасно изхождане. С времето се стига до дисбаланс на чревните бактерии и човек пълнее. Най-накрая настъпва и дисбаланс на хормоните, който се познава по избилите пъпки (акне при възрастните).
Има няколко прости начина да се прочистите и ще усетите голямата разлика.
1. Яжте повече фибри
Българинът поема само по 15 г фибри средно на ден. СЗО обаче препоръчва по 25 грама фибри на ден за жените от 19 до 50 г. и по 38 г за мъжете в същия възрастов диапазон. След 50 г. мъжът има нужда от 30 г фибри на ден, а жената - от 21 грама.
Фибри се набавят с ядене на пресни плодове, зеленчуци и семена. Неразтворимите не се усвояват от тялото, но почистват стомаха и червата отвътре, както дунапреновата гъба чисти чинии. А излизайки от него, поемат и токсините.
Авокадо, смокини, кафяв ориз, сини сливи, зеле (да не изброяваме всички) ще направят чудеса с дебелото ви черво. Фибрите освен това дават чувство за ситост и помагат да отслабнете.
2. Пийте вода
Обезводняването е най-баналната, но и най-пренебрегваната причина за запека. Повечето хора не я знаят и продължават да зареждат тялото си вместо с вода с погрешно гориво под формата на подсладени напитки. Цели 75% от българите не пият достатъчно вода, а именно 8 чаши дневно. Без нея тялото не може да се освободи от отпадъците си. Ако пиете и чай покрай водата - още по-добре.
3. Изпийте си лимона
Прясно изцеден сок от лимон, разтворен в топла вода и изпит сутрин, също прави чудеса с червата. Богат е на витамин С и на електролити. Пътьом към тях помага и на черния и белия дроб.
4. Изпийте си
джинджифила
Следобед си правете чай от 2 ч.л. настърган джинджифил в 2 чаши вода. Щом заври, оставете го да изстине за 10 минути. Подсладете с мед и го изпийте, за да загреете тялото си отвътре и да имате редовно изхождане.
5. Яжте ленено семе
Включете в менюто си ленено семе, за да не ви се издува коремът. Освен фибри то съдържа и омега-3 киселини, които прочистват червата. В 100 г ленено семе има цели 27 грама фибри, така че не прекалявайте с него, за да не ги задръстите.
6. Добавете пробиотици
Пробиотиците са полезни бактерии, които се заселват в организма и му помагат да работи добре. Запекът показва, че вредните бактерии в червата са станали повече от полезните. Другите несгоди от това са синдромът на раздразненото черво, диарията, алергиите, причинената от антибиотици диария, кожните обриви и пикочните инфекции. Пробиотици се набавят от кисело зеле, туршия и кисело мляко.
7. Пийте сок от
сини сливи
Сокът от сини сливи е много ефикасен и действа почти незабавно при запек. Пие се 1 чаша преди закуска и 1 чаша след вечеря в почивен ден.
8. Изпийте си оцета
Пийте по 2 с.л. ябълков оцет, разтворени в чаша топла вода, всяка сутрин. Добавете за вкус лъжичка мед. За разлика от другите видове оцет, които са киселинни, ябълковият алкализира и това е добре за полезните чревни бактерии.
Но защо да правите всичко това?
Защото ракът на дебелото черво е вторият най-смъртоносен рак. От него годишно умират 15 души на всеки 100 000 от населението. Изпреварва го само ракът на белия дроб. Така че спестете си влизането в тази черна статистика.