Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Никога няма да забравя как ме гледаше главната ми редактора на сутрешната оперативка във вестника, след като прочете първото интервю на Митьо Пищова в конкурентно издание.

Аз бях шеф на криминалния отдел във в. "24 часа", а великотърновският шоумен беше разказал в огромно интервю, но за беда не за нас, как е участвал в отвличания и убийства на хора, рекет, преразпределяне на купища пари, за връзките си с президента на "Мулти" Илия Павлов, за изтощителни оргии с камари проститутки, чували с кока и с все още живи, но и вече застреляни ганстери.

Това бе първото интервю на Митьо Пищова, който до този момент беше известен само в регионален мащаб. Беше наистина адски увлекателно четиво - страхотни истории с главни герои най-известните босове от престъпния свят, а Пищова разказваше всичко това не анонимно, а с името си, в особено приповдигнато настроение. Пишех за ъндърграунда от януари 1994 г., но такова откровение чудо още не бях виждал.

В следващите дни обаче се разбра, че достоверността на събитията от ефектното интервю е някъде между 4 и 7 процента - истински бяха само имената на споменатите хора, както и някои по-незначителни техни действия.

Но дефицитът на реализъм не можеше по никакъв начин да бъде спънка за шеметната кариера на Пищова в следващите години. Той се хвърли съвсем логично в няколко риалити формата, а оттам като от трамплин - директно в маргиналната политика.

Пищова беше разбрал как могат да се изкарват пари около избори. Първият му опит да влезе в парламента бе с Християнрадикалната партия. Естествено, улучи гредата на Народното събрание. Той не успя да уцели вратата и на кметството във Велико Търново през 2003 г., след като събра едва 1,7 процента от гласовете.

Но изборите бяха източник на приходи и Пищова не се предаваше, въпреки че вече изглеждаше повече на патлак с халосни патрони, отколкото на боен пистолет. През 2005 г. опита да влезе в парламента и с Евророма на приятеля си Дон Цеци, но отново не прескочи 4-процентовата бариера. Година по-късно се пробва и за президент, но не успя да събере необходимите 15 000 гласа.

И все пак 10 години по-късно - Митьо Пищова е вече неотразим - официален кандидат за президент с вице чалга певеца Радо Шишарката! На фона му дори и Доналд Тръмп изглежда абсолютно смислен и нормален човек. Но това няма никакво значение, защото за президент на Република България няма почти никакви ограничения.

Леки и гранични психически разстройства не са никакъв проблем за нашия държавен глава. Законът забранява да кандидатстваш само ако си под запрещение - слабоумен или тежък психопат.

Изисква се само да си навършил 40 години, да си български гражданин и в последните 5 години да си живял в България. Това последното депутатите от VII Велико народно събрание го добавиха в конституцията през 1991 г. специално като препъникамък за Царя.

В закона обаче не се споменава абсолютно нищичко за владеене на някакви езици, компютърна грамотност и въобще нито дума за образованието, което значи, че можеш да се хвърлиш в надпреварата за "Дондуков" номер 2 и без да си стъпил дори и в началното училище.

Липсва каквото и да е изискване и за чисто съдебно минало. Така, за да бъдат още по-шик президентски избори '2016, в състезанието скочи и Петното, който има цели 7 присъди - за кражби, бягство от затвора, хулиганство, нанасяне на телесни повреди.

Русенският Бисер, който за последно бе осъден на пробация за шофиране след употреба на алкохол, обича да посяга и на жени, но вече има зад гърба си две кампании - за кмет на Русе и за независим общински съветник.

Така той се нареди на опашката за президентството до Александър Томов, чийто прякор в годините на прехода еволюира от Лупи до Сашо Апашо, до вечния Жорж Ганчев и любимия на целия български народ олигарх Банев. Въобще цветът на нацията, така да се каже.

Реално погледнато за шеф на отдел в министерство изискванията са много по-големи, отколкото за президент. Там се иска задължително висше образование, 5 години трудов стаж в същата област, познаване на европейски програми в същия ресор, отличен английски език, компютърна грамотност, комуникационни умения.

Даже продавач в колцентър ще станеш по-трудно отколкото президент. Искат средно или висше образование, добра езикова култура, компютърна грамотност, високи стандарти за работа, умения да убеждаваш и да презентираш. Тук Петното и Пищова ще се препънат много по-силно от прага на "Дондуков" номер 2.

Може да се изненадате, но дори и обявите за хигиенистки в интернет са по-подробни от изискванията за президент у нас.

Така че как да не се кандидатираш, когато и чрез инициативни комитети с подставени лица, включително и за разясняване на въпросите от референдума, можеш да изкараш едни много бързи и лесни пари.