Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ранният му живот е обвит в мистерия. Знае се, че се ражда 1971 година в град Самара. Става духовник и изучава религията в университета в Багдад. Роднините му твърдят, че е избран, защото корените му могат да са проследени чак до пророка Мохамед.

Пред шведските медии обаче бившата му жена, която успява да се спаси от него навреме, споделя, че когато бягат заедно, за да се оженят, той все още е бил съвсем нормален университетски преподавател. Тогава е отговарял на името Хишам Мохамед и един от главните му приоритети е бил създаването на семейство.

За нея още остава огромна загадка как такъв безобиден човек се превръща в Абу Бакр ал Багдади - владетелят на най-опасните терористични групи в света, създали “Ислямска държава”.

Една от теориите за

генералната трансформация на Хишам е престоят му в американски затворнически лагер Бука в Ирак. Смята се, че именно там той е бил радикализиран и това е било гнездото за създаване на Идил - място, където са събрани ислямисти, активисти и командири от “Ал Кайда”.

Чуждестранни медии измислят закачливия прякор на затвора - Университет за джихадисти. По време на престоя му в затвора “Си Би Ес новини” и “Ню Йорк Таймс”

пускат скандални снимки на американски войници,

които се гаврят с лишените от свобода. На фотографиите се виждат морски пехотинци, които се усмихват на фона на голи затворници от лагера, някои изправени в тесни дървени сандъци с прикрепени към тях електрически кабели.

Министърът на отбраната на САЩ по това време Доналд Ръмсфелд описва насилието като "брутален и ненужен садизъм", като хвърля вината върху индивидуални войници.

Така или иначе, Ал Багдади не е герой на нито една от снимките, предизвикали международен скандал. По онова време той не е бил считан за високорисков затворник, затова към края на 2004 година е освободен. Но веднага се присъединява към различни групировки, вдъхновени от падането на Садам Хюсеин. След смъртта на Абу Мусаб ал Заркауи и другите двама командири, стоящи над него, ал Багдади се оказва начело на организацията.

Още през 2010 година става лидер на терористична организация и първите му стъпки в затвърждаването на позицията си включват терористични атаки в Ирак и организиране на джихадистки фронт в сирийското възстание срещу президент Башар Асад.

Официално Идил се формира като халифат с идеята да се превърне в ислямска империя през 2013 и включва активисти от Сирия и Ирак. Ал Багдади е вече централна фигура в този процес.

Още през следващата година Съединените щати обявяват, че предлагат награда за главата му, като сумата за полезна информация достига 10 милиона долара. Джихадистът обаче живее изключително конспиративно.

Някои от псевдонимите, които използва, са още доктор Ибрахим, Абу Дуа, Ауад Ибрахим и Али ал Бадри ал-Самарай. Западните разузнавателни служби са безсилни в откриването и ликвидирането му.

Медиите са постоянно заливани от информация за неговата смърт или за това, че е бил ранен в различни градове или по време на терористични атаки, дори получават информация за евентуален опит за отравяне, но всичко това по-късно се оказва дезинформация.

Ал Багдади винаги е внимавал местонахождението му да бъде тайна и избягва големи публични изяви.

С две изключения.

Едното е гласово съобщение, с което приканва своите братя мюсюлмани да се присъединят към него в халифата на териториите на Сирия и Ирак.

Вторият път, когато се престрашава да се покаже, е във видеото, пуснато при превземането на Мосул. Багдади

държи проповед

пред поклонниците си. Всички го разпознават, защото дни по-рано Министерството на вътрешните работи в Багдад пуска една негова автентична снимка. Когато говори пряко с командирите си обаче, лидерът носи маска - това му носи прякора "невидимият шейх".

Управлението на такава организация "от сенките" не е никак лесно, нито случайно. Ако има нещо, което Багдади е взел под внимание от неговите предшественици, то е именно поддържането на постоянна мистерия около личността на лидера - ключов момент, за да останеш жив.

Репутацията му на краен и дисциплиниран военен тактик го прави особено привлекателен за младите ревностни джихадисти - агресивни, беззаконни и самоубийствени, които крайно се нуждаят да следват някого, който им обещава величие.

А Багдади е толкова харизматичен, че има еднаква власт над бойците, които се сражават до него, и над млади мъже и жени, намиращи се на хиляди километри оттам. Това обяснява реките от доброволци, които се стичат към териториите на Ислямска държава.

Мнозина обаче се озовават там не съвсем доброволно. Aмерикански специални части залавят жена на име Ум Саяф, която по време на разпит дава подробности за извънвоенните интереси на халифа. Тя признава, че е стояла на чело на организацията, която превръщала уловените жени и момичета в секс робини за войниците от Идил

Ум Саяф свидетелства как Багдади проявява особен интерес към американската хуманитарна работничка Кайла Мюлер, заловена в Сирия през 2013 година.

Той я превръща в негова лична робиня, като я принуждава да се омъжи за него, след което я изнасилва и изтезава в продължение на две години до нейната смърт.

Някои хора биха казали, че това крайно противоречи на възгледите му, които стават и основа на организацията, а именно - религията е смисълът на всичко и става въпрос за борба между вярващи и неверници.

Какъв твърди, че е бил като дете Багдади и от какво семейство произхожда - четете в хартиеното издание на "168 часа"