Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Успехът на всички книги на Дан Браун и филмите, направени по тях, е светкавичен. Браун е един от най-продаваните автори в света, един от най-обичаните, но и един от най-мразените.

Статистиката показва, че всяка книга, публикувана под неговото име, се превръща в бестселър и директно заема първото място в литературните класации. Той е продал близо 200 млн. копия на 52 езика по целия свят, като 80 млн. от тях са само от продажбата на най-силната му книга “Шифърът на Леонардо”.

Именно тя е тази, която разбуни духовете по целия свят, обръщайки внимание на съмнителната организация “Опус Деи” и задавайки въпроса дали всъщност Исус не е имал дете?

Книгата и най-вече екранизацията по нея предизвикаха сериозен отзвук в църковната общност, която поиска филмът да бъде спрян от кината. Това така и не се случи, но случилото се накара хората да се запитат с какво е толкова значим Браун?

Непрестанни обрати в сюжета, исторически факти, които плавно и брилятно са премесени с литературна измислица и тайни, скрити не само в сюжета, но и из целия дизайн на книгата, са нещата, които задържат обикновенно непостоянното внимание на читателите. Често историите, макар и измислени, могат да накарат читателя да си представи, че са истински.

Заедно с неповторимия талант за разказване на истории, Браун рядко излиза от светлината на прожекторите, което пали интереса на читателя още повече. Покрай него редовно се завихрят сканадали, било то за плагиатство или обвинение, че не може да пише добре, и дори поредния спор с Църквата или някое съсловие на обществото.

Всички тези малки трикове и особености в писането на Браун са описани в “Шифърът на Бестселъра” - гайд за писатели, които искат да сътворят следващата книга номер едно. Обикновено, когато писател продаде толкова много копия от книгата си, колкото Браун, е безопасно да кажем, че по някакъв начин е въздействал на обществото. Може би точно в това се крие причината по масовата истерия в Църквата след “Шифърът на Леонардо”, или манията по "Илюминатите" след излизането на "Ангели и демони". Сега на дневен ред е ново предупреждение. Това за пренаселването на света и тайната конспирация по "изтребването" на ненужните човешки организми. Последната творба на Браун "Ад" почти постигна мащабите на “Шифърът на Леонардо”, като само за седмица се изкачи на върха на литературната класация “Шпигел”, продавайки близо 700 хил. копия, и се задържа в топ 20 цели 6 месеца. И както останалите творби на писателя събуди един периодично обсъждан въпрос: дали заразните болести, които изневиделица плъзват по земята, всъщност не са част от мащабна конспирация за масово изтребление?

Пред феновете на писателя вече стои и мистерията какъв ще бъде сюжетът на бъдещата му книга. За нея се знае само, че ще "следва безспорния стил на Дан Браун, включвайки кодове, религия, история, наука, изкуство и архиктектура".