Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зъбният кариес е най-разпространената болест в днешно време не само в България, но и по света. Кариеси имат над 96% от възрастните и 90% от децата у нас. Появата им се дължи на консумацията на храни, съдържащи въглехидрати (особено захар).

“Но и подсладените газирани напитки увреждат зъбите. Захарта в тях е фактор за образуването на зъбна плака, която причинява кариес, казва стоматологът д-р Богомил Стоев. Клинични изследвания сочат, че честата консумация на тези напитки води до поява на бели петна по предната повърхност на зъба. Те съдържат и оцветители, които променят цвета на зъбите.”

Сладките напитки са особено вредни за деца. Поради по-слабата минерализация на зъбния емайл при тях киселинността на напитката, съчетана със захарта в нея, сериозно уврежда зъбите. Но това далеч не е единствената вреда от тези напитки. Те предизвикват киселинност в организма и създават риск от язва на стомаха, влияят върху секрецията на панкреаса и с това увеличават вероятността да се развие диабет.

Ако обичате газирано, няма нужда да се отказвате от него – просто пийте неподсладена газирана вода. Тя е минерална с газировка, без консерванти, оцветители или стабилизатори на вкуса. Най-важното е, че не съдържа захар и не е калорична.