Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имаше времена, когато големите филмови режисьори нямаше да се докоснат до малкия екран. Но тези дни отминаха благодарение на един малък сериал "Истински детектив", създаден от Кари Фуканга или човекът направил култовия филм "Джейн Еър". Сега легенди като Паоло Сорентино, Гилермо дел Торо, Мартин Скорсезе, Уди Алън и Стивън Спилбърк също пренасят работата си на малкия екран, създавайки шедьоври.

Всички сме чували, че в киното има криза. Проучванията показват, че докато броят на заетите в големи филмови продукции е спадал с 35%, телевизионните серии са отбелязали своя възход благодарение на платформи като "Нетфликс", а броят на работещите в сферата е скочил с 10%. Може дори да се каже, че живеем в новата "златна ера на телевизията" и точно това е причината големите режисьори светкавично да скочат от големия в малкия екран.

Може би най-чаканият от всички тези сериали е този на печелилият "Оскар" италиански режисьор Паоло Сорентин - "Младият папа". Той съвсем скоро ще започне по HBO, а първите кадри от него са вече представени на публиката.

За Сорентино се знае, че прави филми, галещи окото,  дълбоки, с прекрасни кадри, сякаш във всеки един момент гледаш невероятно нарисувана картина. Подобно на гениалния филм на Паоло "Великата красота", кадрите в "Младият папа" галят окото по невероятен начин. Сюжетната линия също е изпипана до последния детайл. Става дума за измисления първи американски папа Лени Белардо, който приема името Пиус XIII. Той е груб, пие кока-кола за закуска, пуши и се възползва максимално от папския си гардероб.

На представянето на сериала по време на кинофестивала във Венеция първият въпрос, който беше отправен към Сорентино, беше "Ами ако Ватикана реши да саботира серила?" Логично запитване, след като църквата неведнъж се е опитвала да забрани излъчването на определени ленти. Ала режисьорът беше смел, също толкова, колкото е и сюжетната линия на творбата му, отговаряйки: "Проблемът е техен, не мой."

Героят, в който ще се въплъти небезизвестният Джъд Лоу, всъщност е заимствал някои реални качества от истинските папи. Помним как папа Бенедикт постоянно носеше своите червени мокасини, а също така е известно, че е припалвал по една-две цигари на ден. Но е и абсолютната противоположност на папа Франциск, който управлява сега.

Дали "Младият папа" ще е толкова гениален, колкото филмите на Сорентино, и дали ще добави статуетка "Еми" към вече красящия етажерката му "Оскар", предстои да разберем, след като сериалът тръгне по HBO на 21 октомври.

Друг телевизионен проект на вече утвърдил се филмов режисьор е "Криза на шестото чувство" или познатия доскоро като "ненаименувания проект на Уди Алън". За сюжетната линия се знае малко. В главната роля ще се въплъти скандалната певица и бивша "Дисни" звезда - Майли Сайръс, а сериалът се върти около разбитите семейства, гарниран с тънкия хумор на Уди Алън и личното му присъствие като втори главен актьор. Точно така, благодарение на "Криза на шестото чувство", отново ще видим лицето на Алън на екран, макар и малък. Нещо, което скоро не се беше случвало.

А продукцията е финансирана от "Амазон", платформата с най-дълбоки джобове и най-солидно заплащане, за разлика от несигурните HBO и "Нетфликс". Ала това едва ли интересува Алън, защото докато целият свят няма търпение да види творението му, няма по-неентусиазиран човек за сериала от самия Уди. Многократно в интервюта покрай дебюта му на малкия екран той споменава, че дори не гледа телевизия, не знае как стоят нещата с телевизионните платформи и дори категорично заяви, че всяка секунда съжалява, че е приел предложението на "Амазон".

Платформата дава на Алън пълна свобода да прави каквото си иска, и то без финансовите ограничения, на които по принцип е подложен. С обещанието за голяма печалба режисьорът уверено се хвърля в предизвикателството, мислейки, че просто ще направи филм от шест части, но се оказва на грешен път. С много агония "Амазон" получава шест епизода, дълги половин час, които определено отговарят на наименованието на сериала. Общата продължителност на всички е три часа, точно колкото един филм.

Майсторът Гилермо дел Торо пък вече трети сезон държи своите зрители в напрежение със своята "Зараза". Вампирската история, която е вдъхновена от книга, която Дел Торо написал, носеща същото име, успя да събуди нужния интерес, за да оцелее на екран повече от един сезон.

С това не може да се похвали "Винил", поредният опит на гения Мартин Скорсезе да се задържи на малкия екран. Въпреки че за кратко се превърна в световен феномен и бе подновен за втори сезон още при излизането на първия епизод, продължение на историята на Скорсезе и Мик Джагър няма да видим. Причината бе, че макар и рок духът на 70-те да впечатли зрителите през първите няколко епизода на сериала, интересът не успя да се задържи, а последвалите коментари бяха повече негативни, отколкото положителни.

Далеч по-успешен беше първият опит на Скорсезе - "Престъпна империя", разказващ за американските гангстери през 20-те. За визията на ретро сериала били похарчени 18 млн. долара, но те бързо се възвърнаха, след като поредицата стана любима на всеки, който е дал шанс на първия епизод.

Стивън Спилбърг също бе обречен на успех с "Хирургът", като и финансиращите го от "Синемакс". Сюжетът му е революционен за медицинския жанр, като натуралистичните сцени във филма са съпроводени с напрегнат качествен музикален фон, а операторската и визуална работа е просто брилянтна.

Действието в неговия сериал се развива в началото на ХХ век, а погледът върху медицинските реалности е крайно реалистичен. "Хирургът" предлага брутален, реалистичен поглед към медицинските реалности в Ню Йорк от началото на ХХ век, а Клайв Оуен прави страхотна роля в образа на брилянтен хирург, борещ се с вътрешните си демони, докато се опитва да изведе лекарската професия в бъдещето.

Но не всички метаморфози от големия към малкия екран обаче са успешни. Режисьорът на "Момичето с драконовата татуировка" Дейвид Финчър започва работа по два сериала за HBO, но нито един от тях не видя бял свят.

Първият му опит Video Synchronicity бе спрян, защото комуникацията на Финчър с останалата част от екипа не била добра. Големият удар на HBO "Утопия" пък влязла в преразход. За продукцията били наети актьори като Руни Мара, която изпълняваше и главната роля в "Момичето с драконовата татуировка", но една сутрин тя и останалите й колеги се събудили с прекратени договори.