Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В “Белгийският крал” тя завърта главата на благородника, преследван от турските тайни служби, облечен в женска народна носия

В края на филмовия фестивал във Венеция дойдоха наградите и може би най-точните предсказания за това кой ще е фаворитът на оскарите. Лав Диас отнесе вкъщи "Златен лъв" за "Жената, която си тръгна". "Сребърният лъв" отиде при руския режисьор Андрей Кончаловски за "Рай", а голямата награда на журито получи Том Форд с "Нощни животни".

Ала въпреки че не спечели статуетката в своята категория "Хоризонти", филмът с българско участие "Белгийският крал" получи най-голямата награда - интересът и възторгът на публиката.

Залата, в която е била премиерата на лентата, се пръскала по шевовете. Всъщност нито в предните издания на фестивала, нито за останалите филми в програмата тази година помещението не е било толкова пълно. Критиците също приеха добре "Белгийският крал" и

бяха особено впечатлени

от тънкия хумор,

който не остана незабелязан и от публиката.

Българската следа във филма е осезаема. На големия екран дебюта си прави Нина Николина, а за Валентин Ганев това е поредното голямо заглавие, което добавя в автобиографията си. В лентата

участва и истински български фолклорен ансамбъл,

който се състои от певици в някои от най-известните български хорове, сред които "Мистерията на българските гласове", "Филип Кутев" и квартет "Славей".

Но актьорите далеч не са единствените българи в продукцията. Част от екипа са художничката Сабина Христова, която е работила по "Кецове" и "Българска рапсодия", по-познат като "Пътят към Коста дел Маресме", художник по костюмите - Ека Бичинашвили и продуцентът Мира Сталева.

Но какъв е сюжетът на лентата? "Белгийският крал" е до голяма степен учтив филм за един доста любезен монарх. Измисленият Николас III е висок мъж на средна възраст, който се нуждае от това да се усмихва повече. Поне според съпругата му. А най-голямата му мечта е да изяде един дюнер.

Монархът е на посещение в Истанбул, когато получава новината, че родната му Белгия се разцепва. Николас светкавично, следвайки протокола, решава да се върне, за да спаси страната си. Но бива възпрепятстван от слънчева буря, заради която въздушното пространство е затворено, а всички комуникации прекъснати. Няма самолети. Няма телефони. Трябва да разчитат само на лукавство.

И ето тук се появява българската следа. Николас III е принуден нелегално да премине границата, качвайки се на автобус с фолклорни певици от България. За да може цялата белгийска делегация да премине границата инкогнито,

дипломатите обличат народни носии

Всички до един - женски.

В автобуса кралят среща Ана, която бързо се превръща в любовен интерес за него. Спечелилата сърцето на Николас певица е изиграна от Нина Николина, която редом с големите звезди мина по червения килим на Венеция. Веднага след това медиите гръмнаха, че има удивителна прилика с Пенелопе Круз.

Когато цветният екипаж на автобуса трябва да премине през Сърбия, фактът, че всички са изгубили паспортите си, не е единственият им проблем. По петите им се е заформила "опашка", която включва героя на

Валентин Ганв - заместник-шеф на

турските тайни служби

и бивш югославски олимпиец, който става известен снайперист по времето на Балканската война.

Но въпреки положителните отзиви за филма, все още не се знае дали той ще бъде предложен за номининация за "Оскар" за чуждоезичен филм. От българска страна филмът вече е ясен. Това ще бъде лентата на Ивайло Христов -"Каръци", която досега е спечелила купища отличия, превръщайки се в най-награждавания български филм. Дали ще имаме номинация за "Оскар", предстои да разберем.