Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЖЪЛТО: Заради цветовата прилика с шафрана, куркумата се нарича още и "шафрана на бедните".
ЖЪЛТО: Заради цветовата прилика с шафрана, куркумата се нарича още и "шафрана на бедните".
КУРКУМАТА у нас е известна единствено като подправка и една от основните съставки на кърито. На Изток жените се доверяват на куркумата, за да се запазят дълго млади и красиви, използвайки я както за лицето, така и за тялото. Магическите свойства на подправката се дължат на съдържащите се в нея силни антиоксиданти, които бързо
неутрализират свободните радикали
- нестабилни молекули, разрушаващи клетките. Куркумата често се прилага като противовъзпалително средство при проблемна кожа. Достатъчно е да смесите суха куркума с вода до състояние на паста и точково да я нанесете на кожата. Подправката е незаменима и при кожни заболявания, защото способства добрата обмяна на веществата. Пастата от куркума е отлично средство срещу екземи, акне, подобрява цвета на лицето, почиства кожата, почиства порите.
Куркумата се смята за женска подправка и е отлична основа за
маски и скрабове
Благодарение на лечебните си свойства - действа противовъзпалително и антисептично, се използва за приготвянето на маски за лице при зачервяване и обриви. Куркумата е силен антисептик и бактерицид и бързо се справя с акнето и раздразнената кожа. С антиоксидантното си действие подправката помага за бързото зарастване на рани. Маските на основата на подправката се използват основно за лечение на възпалителните процеси на кожата, но също така тя има способността да разглажда малките бръчици, да заздравява ранички, обезпечава притока на кръв.
Освен това в куркумата се съдържат
много витамини
- С, В, К, В2, ВЗ. Подправката е богата на калций, желязо, фосфор и йод. Тя е прекрасен природен антибиотик. Това й качество я прави лекарство, което не влошава работата на стомашно-чревния тракт и не разрушава черния дроб. При употребата на куркума се повишава активността на чревната флора и се подобрява храносмилането.
Подправката играе изключителна роля за заздравяването на организма след дълги хронични боледувания, както и по време на болестта. Куркумата загрява и пречиства кръвта.
Полезните й свойства
успешно се борят за предотвратяване на захарния диабет и затлъстяването. Способността на подправката да снижава килограмите се дължи на подобряването на обмяната на веществата и намаляването на нивата на холестерин в кръвта.

Бори се успешно с болестите

Куркумата действа ефективно в борбата с много заболявания. Препоръчва се за облекчаване на симптомите при артрит, като терапевтичната доза е 1/2 лъжичка суха куркума на порция супа или задушено месо.
Подправката е полезна и за хора, страдащи от мигрена, язвен колит, жлъчно-каменна болест, артеросклероза и др.
Като силен антисептик, куркумата се справя успешно с диария и метеоризъм. За лечението им се препоръчва да се взема прах, смесен с вода - 1 чаена лъжичка от подправката на 1 чаена чаша вода.
При изгаряния се използва паста от куркума със сок от алое. Болните от захарен диабет могат да контролират нивото на захарта в кръвта, като при това намалят приема на синтетични лекарствени продукти. За целта на диабетиците се препоръчва да приемат куркума с мумие. Стандартната дозировка е 500 мг куркума с 1 таблетка мумие се пие два пъти дневно.
В случаите на отравяне с химикали се препоръчва подправката да се добави в храната. Куркумата ефективно извежда токсините от организма.
При простуда, кашлица и грип 0,5 ч. л. куркума се смесва с 30 мл топло мляко. Приема се 3-4 пъти на ден. При хрема помага вдишването на дима на запалена куркума.
Фарингитът може да се облекчи с 1 ч. л. мед, смесена с 1/2 ч. л. куркума. Дръжте в устата 3-4 пъти на ден по няколко минути.

Достига 1 м височина

Куркумата (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение от рода Куркума. При растежа си то достига височина до 1 м. Характеризира се със силно разклонено коренище. На практика в медицината и кулинарията се използва коренът на растението.
Куркумата притежава силно оцветяващ в жълто ефект. Пожълтяването се дължи на пигмента куркумин, който се съдържа в количества 2-5% в корена. Той определя и специфичните вкусови качества на подправката. Обирането на коренищата започва, след като пожълтеят листата на растението. За негова родина се счита Югоизточна Азия, но се отглежда и в Китай, Виетнам, Индонезия, Япония, Шри Ланка, страните от Карибския басейн и др.

Добавя се към ориза
Стритите на прах коренчета имат ярък оранжев цвят и дори съвсем малко количество оцветява ястията в жълто. За оцветяване и овкусяване на 4 порции е достатъчно количество, равно на 1/4 чаена лъжичка.
В Индия щедро се добавя към ориз, яйца, къри и други гозби, а заради цветовата прилика с шафрана се нарича още и "шафрана на бедните". Има изключително благотворно въздействие за подобряване работата на жлъчката и черния дроб. Влияе положително и на страдащите от диабет. Доказано е, че къри, приготвено с куркума, убива ракови клетки. В промишлеността се използва масово като оцветител на маргарини, сирена и ликьори.

 

Олиото от куркума също намира приложение за профилактика на много заболявания.
Олиото от куркума също намира приложение за профилактика на много заболявания.