Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИДИЛ и “Сивите вълци” в трафик на шумерски антики през Шумен

19 уникални статуи, саркофази, митични същества и шумерска плоча от най-старата цивилизация в света трябвало да бъдат продадени на колекционери в Европа.Задържаният Вейсел Санлъ трошал нарочно римски и елински уникати, за да се пренасят по-лесно.

Терористи от "Ислямска държава", търгуващи с крадени от музеите в Сирия и Ирак шумерски антики, са най-вероятните доставчици на турски гражданин, заподозрян за връзки със "Сивите вълци". До няколко дни прокуратурата в Шумен ще предаде на съд турчина Вейсел Санлъ за незаконно притежание и търговия с културни ценности. Той не е арестуван, наложена му е постоянна мярка за неотклонение "подписка". По данни на полицията е бил осъждан в Турция, но е реабилитиран.

При специализирана полицейска акция в гараж на приятел на Санлъ в Шумен през март миналата година бяха открити готови за изнасяне 19 уникални статуи, каменни и мраморни орнаменти и плоча, която според оценка на археолозите е от времето на най-ранната човешка цивилизация - шумерската.

В гаражната експозиция, увити в мръсни вестници, бяха намерени още колона артар-жертвеник, каменни късове от статуи, няколко фрагмента от саркофази с изображения на хора, животни и митични същества. Както и две лъвски глави.

Последната експертиза по делото срещу Санлъ, изготвена от специалисти на Националния археологически институт към БАН, показа, че някои от антиките са от района на Близкия изток.

Предметите са оригинални, а не копия или реплики на антики, каквито са твърденията на обвиняемия. Със сигурност според доц. Здравко Димитров, изготвил становището по досъдебното производство срещу турчина, предметите били предмет на иманярска дейност.

Някои от уникатите, оценени като най-висша форма на римското изкуство, а други от елинистичната епоха били умишлено счупени, за да бъдат по-лесно пренесени За шумерската плоча археологът бе категоричен, че е сирийска.

Именно неговото становище бе окончателно и решаващо за приключване на наказателното производство. А проф. Николай Овчаров бе поканен за анализ и коментар на гаражната експозиция в Шумен, наречена Малкия Лувър. Той беше повече от категоричен, че "всички паметници от този гараж са оригинали с изключителна стойност".

Една от основните версии на разследването, която все още не е отхвърлена, е, че антиките са заграбени от музеи в Близкия изток, атакувани от терористичната групировка “Ислямска държава”, научи "168 часа" от свои източници.

Според тях Вейсел Санлъ бил от най-активните членове на турската крайнодясна партия на националното действие, свързана с терористичната неофашистка организация "Сивите вълци".

От профила на турчина във фейсбук е видно, че той позира с вдигната ръка, какъвто е знакът на националистическата партия.

Някои от колажите, до които разследващите са се добрали, са на фона на виещ вълк. Имало и достатъчно информация от чуждо разузнаване , както и от самия Санлъ, че той работи за крайнодясната турска партия на Девлет Бахчели, партия, близка до "Сивите вълци".

Затова, по думите на наши източници, не била за подценяване версията, че именно връзката на Санлъ с терористична организация в Турция му е помогнала да установи контакти, най-вероятно в интернет, с бойци на ИДИЛ.

И да закупи от тях ценните антики, съхранявани досега в музеи в Сирия и Ирак, по-късно разрушени при офанзивата на терористите от ИДИЛ.

Наблюдаващият прокурор по делото Маргарита Георгиева заяви за "168 часа", че по делото се работи активно и сериозно от страна на разследващите. И съвсем скоро срещу Санлъ ще бъде внесен обвинителният акт. Усилията, които разследващите положили, не давали основание делото да бъде прехвърлено в Специализираната прокуратура, каквито намеци имаше при откриването на гаражната експозиция.

Според досега събраните доказателства статуите са били предназначени за износ в страни на Европейския съюз.

Обвиняемият Вейсел Санлъ има статут на турски гражданин, постоянно пребиваващ у нас. Роден е в шуменското село Конево, община Върбица. 52-годишен. Тук е живял, докато навърши 14 години, а през 1978 г. заедно с родителите си се изселва в Турция. Това не му пречи да поддържа връзки с приятеля си Петър Данчев от Шумен, в чийто гараж полицията откри уникатите.

"Вейсел ме помоли да прибера за съхранение в гаража някакви негови вещи за известно време. Имах му пълно доверие, взех опакованите предмети, без да се интересувам какви са", е разказал пред разследващите Данчев.

Той бил разпитан в болницата, тъй като му предстояла операция. Двамата с Вейсел били близки още от детските години.

В хода на разследването бе установено, че двамата имат обща фирма IONIA TRANS, регистрирана през 2013 година с уставен капитал от 2 лева.

Няма никаква информация тази фирма да е развивала някаква дейност през годините. Но не се отхвърля вероятността тя да е регистрирана заради пренасяне по легален път на откритите в гаража антики, смятат разследващи.

При проведените разпити Санлъ не отрича, че каменните фрагменти в гаража на Данчев на бул. "Мадара" 23 са негови. Пред разследващите полицаи обяснил, че откритите предмети били "съвременно изработени във фабрика в Измир" и нямат никаква историческа стойност.

А книжните номера, поставени по предметите, доказвали, че са произведени в цех в турския град като съвременни реплики на антични предмети, някои от района на Близкия изток.

Тази защитна теза на обвиняемия категорично се отхвърля от експертното становище на археолозите. Те смятат, че е пълен абсурд антиките да са фалшификати.

Аргументите им са, че при никаква съвременна технология не може да се постигнат такова съвършенство и изящество при изработването на човешките фигури, особено при шумерската плоча.

И още, наличието на ерозия по каменните късове и висококачественият мрамор категорично доказвали, че антиките са оригинали

Защо според негови съселяни Санлъ бил известен като "изпечен иманяр", четете в хартиеното издание на в. "168 часа"